Munca dificilă îţi îmbunătăţeşte memoria
Natura muncii pe care o efectuăm influenţează dezvoltarea şi întreţinerea creierului. Astfel, dacă jobul solicită misiuni compexe şi îşi cere tot timpul să te adaptezi la situaţii noi, nu te gândi la stres, ci la faptul că îţi vei îmbunătăţi funcţiile cognitive.
Cercetătorul Joseph G. Grzywacz de la universitatea din Florida a efectuat un studiu pe 2000 de americani. Munca lor a fost detaliată şi clasată în funcţie de complexitate, de provocările intelectuale zilnice, de ritmul impus pentru a o duce la îndeplinire şi de mediul în care acesata se desfăşura, urmprindu-se în special dacă erau sau nu conflicte de gestionat.
S-a demonstrat că persoanele cu meserii solicitante intelectual aveau o mai bună memorie episodică, fie că este vorba despre bărbaţi, fie că este vorba despre femei. Mai mult, această categorie de oameni este mai protejată de declinul cognitiv care apare odată cu vârsta.
Din contră, a fi expus la conflicte, fie în sânul echipei, fie pentru că munca necesită un contact cu persoane dezagreabile sau agresive are repercusiuni directe asupra memorieie şi asupra funcţiilor cognitive. Cei care exersează o meserie solicitantă fizic sunt expuşi unor condiţii periculoase (risc de rănire, mediu zgomotos) au o memorie episodică mai slabă decât celelalte categorii de muncitori.
Cercetătorii atrag atenţia că atunci când ne căutăm un loc de muncă trebuie să fim atenţi la riscul profesional cauzat atât de factorii fizici, cât şi de cei psihici.