Nesiguranţă în rândul consumatorilor: cum ne afectează criza economică, ultimele tendințe
Studiul GfK oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică şi veniturile, şi a dorinţei de cumpărare în rândul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Republica Cehă, România şi Spania. Aceste 12 ţări însumează circa 80% din populaţia totală a celor 27 state membre ale UE.
În ultimul trimestru al lui 2011 așteptările privind starea economiei au înregistrat o scădere accentuată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Escaladarea crizei datoriilor, pierderea încrederii în guvernul italian al lui Berlusconi şi temerile privind o recesiune la nivel european în 2012, toate au contribuit la crearea unei stări crescânde de nelinişte atât în rândul consumatorilor, cât şi pe pieţe.
Previziunile de creştere economică au fost revizuite în sens descendent în aproape toate ţările UE. Excepţie a făcut Spania, singura ţară în care aşteptările privind starea economiei au înregistrat de fapt o uşoară îmbunătăţire. În momentul de faţă, cele mai bune valori ale indicatorului le prezintă Germania (-0,9 puncte) şi Spania (-3,6 puncte).
Pe locul al treilea, cu o valoare cu mult mai mică, se situează Bulgaria cu -25,5 puncte. În ariergardă se află Portugalia (-54,7 puncte), Grecia (-58,6 puncte) şi Republica Cehă (-63 puncte). România (cu -34 puncte) se situează aproape de nivelul Poloniei (-38) şi Italiei (-39 puncte).
Spaniolii surprind printr-un uşor optimism
De-a lungul ultimului an, creşterea economică a înregistrat fluctuaţii în Spania. Saltul modest de la începutul lui 2011 s-a transformat treptat, în decursul anului, în creştere negativă. În al treilea trimestru, creşterea economică încă se mai situa la 0,7%, însă estimările sugerează că a scăzut la între -0,3 şi -0,4% în al patrulea trimestru.
Experţii economici prevăd cifre similare pentru prima jumătate a lui 2012, anticipându-se de asemenea ca rata şomajului să crească şi mai mult. Este puţin probabil ca în viitorul apropiat să se înregistreze o ameliorare a situaţiei pe piaţa muncii, aceasta fiind principala problemă a Spaniei. Criza nu a trecut nici măcar de jumătate, spun consumatorii.
Însă, laudele repetate primite de la Comisia Europeană pentru măsurile dure, însă eficace, au făcut ca populaţia Spaniei să fie mai optimistă că va reuşi să depăşească criza prin eforturi proprii. Aşteptările privind starea economiei au înregistrat cel mai coborât nivel în septembrie, cu -14,4 puncte, urcând între timp la -3,6 puncte, ceea ce plasează Spania pe locul doi, ca valoare, între toate ţările participante la studiu.
În Portugalia, performanţa economică a scăzut în mod vizibil de-a lungul ultimului an. În al treilea trimestru al lui 2011, era de -0,9% comparativ cu anul anterio şi se aşteaptă ca în al patrulea trimestru declinul să fie şi mai accentuat. Potrivit experţilor economici, creşterea se va înrăutăţi şi mai mult în 2012. Guvernul portughez a trebuit să îşi reducă din nou bugetul pentru acest an.
Acest lucru afectează în principal salariaţii ministerelor şi autorităţilor publice, pachetul de măsuri incluzând pierderea celui de-al treisprezecelea şi paisprezecelea salariu de către toţi funcţionarii publici şi salariaţii guvernamentali, şi reducerea cheltuielilor la majoritatea ministerelor.
Însă, în ciuda, sau probabil în lumina, acestor măsuri drastice, populaţia pare să fie precaut optimistă că ţara va ieşi din criză pe termen mediu. Cu toate că se menţin la un nivel coborât, aşteptările privind starea economiei au înregistrat o uşoară ameliorare în ultimul trimestru al lui 2011, urcând de la -60,9 puncte în octombrie la -54,7 puncte în decembrie.
În ultimul trimestru al lui 2011, alegerile locale şi prezidenţiale au constituit evenimentul dominant în Bulgaria, influenţând nu numai dezbaterea politică, ci şi politica economică. Două greve majore – cea a personalului feroviar şi cea a celui mai mare producător de cereale – au dominat scena politică timp de aproape o lună, cauzând pierderi cu mult mai semnificative decât se aprecia iniţial. Aceste evenimente au stimulat dezbaterea privind dezvoltarea viitoare a unor dintre sectoarele economice mai vechi ale ţării, care nu au fost încă restructurate.
Guvernul şi-a fixat obiectivul de a reforma toate aceste sectoare în 2012, în aşa fel încât ţara să devină robustă şi competitivă şi în aceste domenii. Populaţia este însă extrem de neliniştită în ceea ce priveşte situaţia economică şi financiară din Bulgaria. Creşterea economică este antrenată în principal de exportul către Uniunea Europeană, acesta suferind în mod semnificativ ca urmare a extinderii recente a crizei financiare şi a datoriilor.
Pentru a satisface cerinţele privind disciplina bugetară, guvernul încearcă să menţină un deficit bugetar cât mai mic posibil şi să reducă datoriile. În plus, în ciuda protestelor de masă, guvernul a implementat o reformă a pensiilor, care va ridica vârsta de pensionare.
Consumatorii nu sunt de părere că economia bulgară se poate distanţa de evenimentele din Europa, şi, ca urmare, se anticipează că ratele de creştere vor continua să scadă în lunile care urmează. Aşteptările privind starea economiei se situează în momentul de faţă la -25,5 puncte, cea mai coborâtă valoare înregistrată din mai 2009.