Nu alerga după fericire, s-ar putea să n-o prinzi!
Cercetările arată că există trei factori care determină starea de fericire: genele, circumstanțele și felul în care ne petrecem timpul. Dacă primii doi sunt în afara controlului nostru, cel de-al treilea poate fi cheia pentru a ne simți mai fericiți. Prin urmare, cum să ne petrecem timpul ca să fim mai fericiți?
Prețuiește timpul, nu banii. Dovezile științifice arată că oamenii care prețuiesc timpul, nu banii se declară mai fericiți. Un studiu renumit, intitulat „High income improves evaluation of life but not emotional well-being” și realizat la Universitatea Princeton de Daniel Kahneman și Angus Deaton, constata că americanii cu un venit anual de peste 75.000 de dolari (aproximativ 66.000 de euro) nu raportau o creștere a stării de fericire. Numărul banilor de care avem nevoie ca să fim fericiți depinde de costul vieții în țara în care trăim. Dar, dacă lipsa banilor este o sursă de nefericire, mai mulți bani nu ne fac mai fericiți. O mărire de salariu vine cu o creștere a numărului de ore petrecute la lucru, ceea ce ne poate face nefericiți, chiar și după ce obținem o promovare.
Fă ceva pentru binele altcuiva. Într-un alt studiu, participanților li s-a cerut să facă cinci fapte bune pe săptămână, timp de șase săptămâni. Gestul de a face bine crește gradul de fericire, întrucât demonstrează că putem avea o influență bună asupra lumii, primim recunoștință și apreciere, iar relațiile cu ceilalți se îmbunătățesc.
Prețuiește experiența, nu acumularea de posesiuni. Problema cu posesiunile este că ne plictisim repede de ele. Ceea ce părea valoros ieri mâine nu ne mai satisface. Ceea ce percepem astăzi ca pe un dar devine rapid o banalitate. În schimb, experiențele pe care le acumulăm creează amintiri de durată și ne dezvoltă în plan personal.
Fă un minim de efort fizic. Cei care exersează frecvent se declară mai mulțumiți de viața lor și mai fericiți. O explicație ar fi că exercițiul oferă atât beneficii fizice, cât și psihice, ne apără de stres și de boli, ceea ce, în ansamblu, îmbunătățește sănătatea mentală. Acceptă dificultățile. Ele ne maturizează și ne fac mai puternici. În plus, ar fi anormal să pretindem să fim fericiți tot timpul.
Petrece mai mult timp în aer liber. Citeam zilele trecute un raport alarmant care spunea că, în zilele noastre, copiii petrec mai puțin timp afară decât prizonierii. Oamenii care petrec mai mult timp în aer liber sunt mai bucuroși, mai alerți și au un grad crescut al satisfacției vieții. În sfârșit, nu îți face din fericire un scop. Un studiu interesant, „Can seeking happiness make people unhappy? Paradoxical effects of valuing happiness”, dezvăluia următorul paradox: cu cât ne străduim să fim mai fericiți, cu atât suntem mai puțin fericiți. În loc să ne bucure ceea ce facem, ne preocupă mai tare dacă n-am putea fi mai fericiți cu ce facem. Așa ajungem să fim dezamăgiți că nu atingem nivelul ideal de fericire. Starea noastră de bine pare strâns legată de capacitatea noastră de a trăi clipa și nu de preocuparea obsesivă de a găsi rețeta fericirii.