Nu învăța un om flămând să pescuiască!
Când unui om îi este foame, nu are ce mânca și nici nu își poate procura singur, atunci nu este momentul în care să îi aduci informații despre cum să facă rost de mâncare. Omul vrea pe moment să se hrănească. Așadar, dă-i omului peștele și apoi învață-l să pescuiască. Cu siguranță va putea asimila informația mai bine când nu are mintea încețoșată.
Din păcate, mult prea des oamenii ignoră primul pas. Văd oameni care se luptă și le oferă înțelepciune. „Dă-mi voie să îți spun ce aș face în locul tău”, ar spune un individ binevoitor.
Dar puțini dintre noi înțelegem anxietatea, confuzia și incertitudinea care vine odată cu nevoia, copleșitoare de altfel. Oamenii aflați în mijlocul dezastrelor personale sunt mai retrași, mai agresivi câteodată. Ei nu pot gândi. Nervii lor sunt la pământ. Încrederea în ei poate fi inexistentă. Cunoaștem cu toții oameni bogați, profesioniști de succes care nu au încredere, și – cel puțin temporar – nu au capacitatea de a gândi corect. Vă puteți imagina cum trebuie să se simtă oamenii care se află în mijlocul unui eșec?
Graba de a oferi consiliere pe termen lung unei persoane care se luptă este o pierdere de timp. În schimb, are mai mult sens pentru a îi ajuta să își recapete echilibrul. Odată ce se întâmplă acest lucru … urechile lor, inima și mintea sunt deschise pentru acceptarea ajutorului, atunci aveți posibilitatea de a-i învăța o nouă abilitate.
Cum putem decide dacă o persoană are nevoie de un pește, înainte de o lecție de pescuit? Din două lucruri:
1. Capacitatea de a acorda atenție: este cealaltă persoană deschisă și receptivă, sau privește lumea prin ochii îngustați, să afle cât de îngrozită se simte persoana în interior? Nu poți lua pur și simplu cuvinte și să le dai valoare, pentru că a pretinde că ești bine este o abilitate de supraviețuire de bază. Trebuie să te uiți la modul în care persoana acționează și ceea ce ei nu spun.
2. Empatia: Cu cât ai mai mult succes, cu atât îți este mai greu este să-ți imaginezi opusul.
Nu spune nimeni că nu este bine să ajuți. Dar trebuie să ne punem în locul persoanei care are nevoie de ajutor și, pe moment, să îi satisfacem nevoia pe care o are. După ce l-ai ajutat să își revină cât de cât, atunci ai posibilitatea să îi insufli și informații, consiliere, care să facă acea persoană să conștientizeze punctul în care a ajuns. Atunci trebuie să îi dăm informația de care are nevoie să treacă mai departe, spre un drum mai bun, spre un stil de viață mai sănătos atât pentru corp, cât și pentru minte.
Dar nu vă încredeți în tot ce se găsește pe internet. „Dă unui om un pește” nu se atribuie oricărei persoane, la general.