Nu sta în banca ta, nu e profitabil!
Ca de obicei, adevărul e undeva la mijloc: nu trebuie să te bazezi exclusiv pe networking, dar nici nu este indicat să îl ignori complet. Ce trebuie să faci pentru a avea un networking valoros? Citește mai jos…
1. Fii persoana pe care toți o caută la un eveniment de networking
Tratează aceste evenimente ca și cum ai merge la un bal de absolvire. Este prilejul tău să-ți faci prieteni noi. Introvertiții se descurcă mai greu, e adevărat. Dar și ei ar trebuie să știe că nu sunt singurii care găsesc aceste întâlnire destul de dificil de manageriat. Nu sunt singurii sceptici din încăpere. Ce înseamnă acest lucru? Că sunt și alții ce caută, la fel ca tine, un chip prietenos cu care să se întrețină. De ce nu ai fi tu acela?
2. Nu trebuie să îi întâlnești pe toți
La un eveniment de networking trebuie să vii cu gândul că e suficient să discuți cu câțiva oameni cheie, nu cu toți participanții. Dacă poți, intersează-te și află cine va mai participa. Ia-ți cu tine suficiente cărți de vizită și intră în dialog cu cei de care ești direct interesat. Lasă-i pe ei să vorbească întâi. Tu ascultă-i atent, fă schimb de cărți de vizită și abia apoi intră-ți în rol
3. Ai grijă cum te îmbraci și ce atitudine afișezi
Prima impresie contează, dar la un eveniment de networking ea joacă rolul principal. Fă-ți timp și ai grijă la ce ținută porți. Fii adecvat evenimentului la care participi și nu ieși în evidență prin excentricitate. Mai importantă însă decât ținuta este atitudinea. Zâmbește, fii relaxat și comportă-te ca și cum nimic nu te poate clinti. Nu îi lasă pe ceilalți să te pearcepă ca pe un arogant, ci ca pe un om sigur pe el însuși. Dacă nu știi cum să deschizi o discuți, un compliment vestimentar pe care să-l adresezi unei doamne poate fi o soluție. Nu trebuie să flirtezi, nu ești la o întâlniere. Dar poți fi degajat și relaxat în conversație.
4. Dacă ai ocazia, ajută-i pe ceilalți
Poate ai un amic care are nevoie să fie ajutat. La un eveniment de gen, poți să te vinzi pe tine, dar poți face și favoruri, pe care să le culegi ulterior. Nu trebuie să fii un perfect altruist, chiar dacă nu strică ego-ului acest sentiment. Poți ajuta pe cineva care are nevoie. Și atât. Când accepți această situație, un eveniment de networking se poate transforma într-o răsplată în sine. Mergi să ajuți, nu să te ajuți. Degajarea pe care o ai în aceast caz, te poate ajuta, indirect, și pe tine. Cum ziceam, atitudinea contează!
5. Nu lăsa conversația închisă
Un eveniment de networking nu se rezumă doar la schimbul de cărți de vizită și la discuția de complezență din momentul respectiv. Un networking bun este unul care continuă. Sună-i a doua zi pe cei de care ești direct interesat și invită-i la o cafea, în măsura timpului disponbil pe care îl au. Dă un email în care să precizezi cât de încâtat ai fost că ați făcut cunoștință. Nu lasă 2 ore în care ai cunoscut 3, 4 persoane să rămână fără un followup. Nu trebuie să te interesezi de oportunități de job sau de avansare profesională, ci să legi cu acele personaje o relație de amiciție și de respect reciproc. Beneficiile le vei culege în timp.