Număr record de angajaţi în Germania
Anul 2015 a adus Germaniei aproape 43 de milioane de persoane cu loc de muncă, cu 0,8% mai mult faţă de anul 2014. De asemenea, tot mai multe persoane care locuiau deja în Germania şi-au găsit slujbe, beneficiind de îmbunătăţirea situaţiei economiei.
Numărul de angajaţi a crescut în urma intrării pe piaţa muncii a celor proveniţi din estul Europei, inclusiv România, Bulgaria şi Croaţia, dar şi din ţările lovite puternic de criză, precum Grecia, Portugalia şi Spania. Croaţii pot lucra fără restricţii în Germania începând din luna iulie, în timp ce pentru români şi bulgari acestea au fost ridicate în totalitate în 2014.
Germania a înregistrat anul trecut un număr record de imigranţi (din afara UE), de 1,09 milioane, potrivit presei locale.
Rata şomajului s-a situat în cea mai mare parte a anului trecut aproape de minimul istoric, iar în luna noiembrie se afla la 6,3%.
Nu doar Germania oferă locuri de muncă pentru români. 2.269 de joburi sunt disponibile în spaţiul economic european.
În Marea Britanie sunt disponibile 180 de locuri de muncă, dintre care 60 pentru îngrijitori persoane/infirmieri, 60 pentru asistenţi medicali, 40 pentru îngrijitori persoane şi 20 pentru asistenţi medicali generalişti, în Irlanda – unul de tehnician, iar în Germania – 174 de posturi, dintre care 50 pentru asistenţi medicali generalişti, 20 pentru operatori maşini şi centrale, 12 pentru bucătari, 11 pentru ospătari, 10 pentru agenţi de securitate, 10 pentru agenţi de pază, 10 pentru barmani, 10 în gastronomia de sistem, cinci pentru asistenţi manager, cinci pentru electricieni industriali, patru pentru operatori maşini şi instalaţii optice etc. Printre altele, se mai caută un optician, un tehnician fizică de laborator, un mecanic auto (camioane) şi un visual designer.
Românii pot opta pentru 162 de locuri de muncă şi în Cehia: 50 de lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), 50 de operatori, 50 de şoferi transport marfă-internaţional, 10 lucrători în prelucrarea lemnului, un analist IT service desk şi un analist suport software.
În Suedia se caută mai mulţi specialişti IT: 10 dezvoltatori software, şase ingineri testare software, cinci dezvoltatori software sisteme integrate, cinci arhitecţi sisteme software, doi specialişti reţea transmisie Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), un dezvoltator JavaScript/Node.JS, un programator (securitatea reţelelor), un arhitect software şi un dezvoltator Web Front-End, alături de 20 de femei de serviciu, 15 vopsitori auto, 10 mecanici auto şi 10 tinichigii auto, iar în Norvegia – un doctorand în departamentul biomedical şi doi lucrători în târg.
Spania oferă 800 de locuri de muncă în agricultură şi masaj, Portugalia – 400 de locuri în agricultură, iar Danemarca caută 400 de culegători de mazăre.
Polonia caută 20 de consultanţi de călătorie, alături de trei lăcătuşi/sudori, un dezvoltator internet, 1 PHP developer (programator aplicaţie), iar în Ungaria sunt disponibile şase posturi de mecanici agricoli.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul Eures naţional www.eures.anofm.ro