Oameni celebri a căror ascensiune în carieră a început cu un eşec
Încep cu două exemple. Un IT-ist, Bill Gates şi un sportiv, Michael Jordan.
Ce au în comun? Ambii au pornit la drum cu un eşec: primul a renunţat la Harvard, celălalt a fost dat afară din echipa de baschet în liceu. Şi mai au un punct în comun – ambii sunt în top Forbes, sunt printre cei mai bogaţi oameni ai planetei. E drept, Gates e pe primul loc, cu 97,2 miliarde $ (de vreo 16 ani e pe primul loc Forbes), în vreme ce Michael Jordan abia a intrat anul acesta.
Bill Gates nu părea că îmbrăţişează calea succesului atunci când, după ce a abandonat Harvardul (de unde trebuia să iasă avocat, pentru că tatăl sau era avocat), a fondat prima companie cu prietenul sau Paul Allen. Compania se numea Traf – O – Data şi a avut un succes modest. Experienţa a fost importantă în crearea imperiului Microsoft câţiva ani mai târziu, aşa cum povesteşte chiar protagonistul.
Cel mai lăudat şi cel mai bine plătit baschetbalist al tuturor timpurilor, jucătorul american de culoare Michael Jordan, a avut şi el parte de un eşec la începutul carierei. Jordan a fost dat afară de la echipa de baschet în liceu, dar nu a renunţat la pasiune. La finalul carierei sale declara că “ am ratat mai mult de 9000 de aruncări în carieră mea, am pierdut aproximativ 300 de meciuri, iar în 26 de ocazii în care am avut aruncări decisive la coş, am ratat. Am făcut greşeală după greşeală în carieră mea şi am reuşit”. (Avem şi noi românii o vorba adaptată în acest caz – numai cine nu munceşte, nu greşeşte) . Astăzi, Michael Jordan este acţionar majoritar la echipa de baschet Charlotte Hornets, iar Forbes l-a declarat primul sportiv miliardar din istoria NBA, pe locul 1741 în topul bogaţilor lumii.
Dick Cheney, politician şi om de afaceri, a fost al 46-lea vicepreşedinte american între anii 2001-2009, în timpul mandatelor preşedintelui George W. Bush. În timpul studenţiei a reuşit să fie dat afară din Universitatea Yale, nu o dată, ci de două ori. Fostul preşedinte George W. Bush chiar glumea cu Cheney despre acest fapt, declarând că „ acum ştim, dacă absolvi Yale, devii preşedinte. Dacă eşti dat afară, obţii postul de vice-preşedinte”.
Oprah Winfrey una dintre cele mai bogate şi de succes femei din lume a obţinut cu greu statutul de care se bucură azi. Oprah a avut numeroase obstacole în carieră, inclusiv a fost concediată din postul de reporter de televiziune, deoarece era considerată " nepotrivită pentru TV ".
Puţini ştiu că producătorul Steven Spielberg, al cărui nume este sinonim azi cu filme cu buget mare, a fost respins de la Universitatea de Teatru, Film şi Televiziune din California de Sud de trei ori.
În cele din urmă el a mers la o altă facultate, unde avea să renunţe mai târziu la studii înainte de a obţine diploma. După 35 de ani, în 2002 , Spielberg s-a întors la şcoală pentru a-şi finaliza studiile.
Scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, a trecut în cinci ani de la agonie la extaz. Înainte de a publica seria de romane care i-a adus succesul, cu peste 450 milioane de exemplare vândute, era divorţată, în depresie severă, nu avea aproape nici un ban şi încerca să crească singură un copil, în timp ce mergea la şcoală şi scria un roman. Rowling a câştigat lupta pentru supravieţuire. A ajuns una dintre cele mai bogate femei din lume, în numai cinci ani, prin muncă grea şi determinare.
Punctul comun al tuturor acestor oameni este acela că, toţi şi-au asumat responsabilitatea visului/carierei lor, şi-au fixat ţinte şi au făcut tot ce le stă în putinţă să le atingă. Au reacţionat pozitiv în calea obstacolelor şi au obţinut ceea ce şi-au dorit. Exemplele de mai sus sunt ale unor oameni care sper să fie un model pentru voi atunci când veţí da înapoi de la ceea ce v-aţi propus. Am ales câteva exemple internaţionale dar cu siguranţă avem şi multe autohtone, pe unii dintre ei vi i-am prezentat şi noi anul acesta, în decembrie, la Gala Cariere, " Noua Generaţie. Oameni care ne inspiră".