Omul care “picteaza” cu tastele pe monitor
Ce inseamna sa faci web design?
Munca web designerului porneste de la o imagine cat mai sugestiva pentru ideea ce se contureaza in jurul site-ului pe care si-l doreste clientul. Cazul in care acesta are o idee de site este unul fericit, dar de cele mai multe ori, vrea sa fie surprins. Daca stie clar ce-si doreste, depinde de tine sa faci ca ideea lui sa arate bine. Aceasta idee duce la cautarea unei imagini, iar cand ti-ai gasit imaginea, ai descoperit si sursa de inspiratie. Sunt si situatii in care clientul iti cere sa pastrezi structura si functionalitatea unui site deja existent, dar cu alt design. Unii web designeri vad in asta un avantaj, pentru ca structura exista deja. Personal, prefer sa pornesc de la idee, nicidecum de la o structura care a fost facuta de altcineva.
Web designul poate fi considerat ocupatia "creativa" din IT?
Tot activitate de creatie desfasoara si icon designerul, si graficianul care se ocupa de designul jocurilor pe calculator. Web designul este o meserie frumoasa, atata timp cat nu-ti pierzi inspiratia. Uneori, se intampla sa stai toata ziua in fata calculatorului, alteori te plimbi prin firma sau navighezi pe net, cautand imagini, poze, surse de inspiratie. Lucrezi singur sau cu restul echipei, in functie de complexitatea proiectului. La o aplicatie web, de pilda, trebuie sa colaborezi cu web developerul si cu o armata de programatori.
Cum a evoluat web designul in Romania?
La inceput a fost considerat o farsa. Nimeni nu credea ca poti sa faci afaceri pe internet. Cel putin cand am inceput sa lucrez eu, prin 1998, trebuia sa te rogi de clienti sa le faci o pagina de web. O considerau inutila si neinteresanta. Exista dial-up, abia aparuse Windows-ul 98, iar romanii nu vedeau un viitor in internet, pentru ca putini aveau acces la el si, in consecinta, nu exista o piata. De ce sa apari online, daca majoritatea oamenilor nu-si permit sa te vada? Chiar si astazi, web designerul este inutil pentru multi si vazut ca un absolvent de liceu. Intr-adevar, tot mai multe licee au introdus examene de HTML si programare web. Dar asta nu inseamna ca elevii fac web design la modul serios. Pana la un prag, oricine poate sa invete sa faca o pagina de web, dar nu va putea fi multumit de aspect, decat daca va apela la un web designer. Sa spunem ca prin web design s-a facut o pasiune din ceea ce pentru unii este un hobby.
Care este situatia din alte tari?
In tarile mai "dezvoltate", se respecta job description-ul. Web designerul se ocupa numai de web design si colaboreaza cu web developerul, iar daca lucreaza la interfete software, cu un user interface manager. Un web designer roman este insa pus in situatia de a face mult mai mult: se ocupa si de materiale de marketing, de corporate ID, pregatire de print, UI management, design de interfata, functionalitate. In ceea ce priveste tehnologia, cred ca noi suntem mai la curent, pentru ca, in Romania, tehnologia este accesibila si lucram cu cele mai noi softuri. Exista si o diferenta din punct de vedere financiar, pentru ca plafonul maxim al web designerului roman – intre 400 si 2.000 de euro – este minim pentru unul strain.
V-a ajutat faptul ca ati absolvit Facultatea de Arhitectura?
A fost doar un atu. Daca cineva vrea sa ajunga web designer, solutia nu este sa dea la arhitectura. Creativitatea nu se invata, se dezvolta. Este posibil ca o facultate de arte plastice sau de arhitectura sa te ajute, dar web designul nu este un motiv suficient ca sa te apuci de vreuna dintre ele. Ca viitor web designer, ai nevoie de o facultate alternativa, care sa te apropie de grafica si de calculatoare, pentru ca, pana la urma, cu ele o sa lucrezi. Eu am facut Facultatea de Arhitectura la o sectie de proiectare asistata de calculator. Nu am experienta unei scoli de arte plastice, ca sa pot sa afirm ca este o cale de urmat. Nici nu am cunoscut web designeri care sa fi absolvit o astfel de facultate. Majoritatea vin de la ASE, sectia Informatica, Politehnica, Arhitectura sau direct din liceu.
Cu cine lucreaza web designerul?
Depinde de profilul firmei. Intr-o firma de creatie, trebuie sa colaboreze cu art directorul, intr-una de software, cu user interface managerul. Posibilitati de avansare nu prea sunt, decat ca senior web designer. Diferenta dintre cei doi consta in experienta si in vechimea pe care o are seniorul in firma. In momentul in care firma angajeaza inca un web designer, cel care lucreaza deja acolo de mai multa vreme devine senior, in multe cazuri. Depinde si de politica firmei.
Cu ce fel de proiecte se "lupta" un web designer?
In web design, proiectele usoare sunt site-urile de prezentare de companie, pentru ca ai libertate de creatie si flexibilitate in materie de tehnologie. Mai dificile sunt aplicatiile web, in cazul carora esti constrans de tehnologie, aleasa dinainte. Depinzi foarte mult de user interface manager si de sfaturile lui. O a treia categorie de proiect sunt site-urile de prezentare de produse, care sunt valabile doar pe perioada unei promotii sau al unui show-room. Sunt mici, dar de mare efect si, de obicei, prost finantate, deoarece persoanele care le comanda cred ca, daca site-ul este de unica folosinta, trebuie sa fie ieftin.
Cel mai frustrant pentru un WD este sa realizeze proiecte care nu-i plac. Uneori, clientul isi impune opiniile in design, ceea ce duce la pierderea ideii. El are o imagine despre cum vrea sa arate site-ul si, chiar daca nu incearca sa o impuna, trebuie sa faci totul cum ii place lui. Eu unul am avut putere de convingere sau poate sansa sa intalnesc putini clienti de genul acesta. Majoritatea au considerat ca e de datoria mea sa vin cu ideile si cu creatia. Clientul multumit de rezultat este, cred eu, cea mai mare satisfactie pentru un web designer. Insatisfactia apare din cauza mentalitatii unora care considera ca web designerul este un muncitor necalificat.
Cum te poti perfectiona in web design?
E suficient sa te uiti la ce-au facut ceilalti si sa inveti. Principala sursa de informatie este web-ul. Internetul a creat aceasta ocupatie si tot el o alimenteaza cu tehnologie, idei si documentatie. Senzatia mea este ca web-ul a intrat in linie dreapta si toata lumea asteapta sa vada daca o ia in jos sau in sus. Nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste evolutia lui si a designului web. Se merge foarte mult pe optimizare, rapiditate, functionalitate. Daca asta e tendinta, in viitor va fi ca in pictura: pe de o parte, vor exista artisti prost platiti, ce vor face web design de calitate, iar pe de alta parte, vor fi web designeri care cunosc foarte bine tehnologia si vor vinde design practic, dar mai putin artistic. Cu toate acestea, consider ca, pentru un web designer, creativitatea si stilul ingrijit de lucru sunt mai importante decat stapanirea tehnologiei, deoarece prin experienta ajungi sa stapanesti si tehnologia.
In concluzie, artist sau IT-ist?
Mai mult artist, desi majoritatea pun in fata web-ul, in defavoare designului. Un web designer mai mult programator decat creativ este un web designer slab, dar un web developer bun. Spre web developer ar trebui sa se indrepte IT-istul, nu designerul. Cu alte cuvinte, web designeri sunt multi, designeri web sunt putini. Numarul web designerilor creste, din pacate nu si calitatea lor. Exista si categoria celor care plagiaza. Stapanesc tehnologia, gasesc un site mare si frumos si-l copiaza in detaliu. Desi exista copyright, cred ca in web se aplica cel mai putin. Multe firme straine fac outsourcing si, chiar daca beneficiarul este american, firma care a produs site-ul este din Romania sau Bulgaria, unde legea copyright-ului nu functioneaza. Pana la urma, este si acesta un exercitiu spre perfectionare. Copiind, inveti. Dar, daca devine o obisnuinta, calitatea de designer scade. Nu mai esti creativ, nu mai poti fi original. Poti sa impresionezi un necunoscator, dar, printre cei care se pricep, nu vei fi niciodata un nume.