Omul de 91 miliarde de dolari: Jeff Bezos, şeful Amazon, a devenit cel mai bogat om al planetei
Performanţa CEO-ului Amazon a avut loc graţie performanţei acţiunilor Amazon pe bursa de la New York.
Joi, titlurile companiei s-au apreciat cu 1,8%, până la 1.071,31 de dolari pe unitate, ceea ce i-a crescut averea până la 91 de miliarde de dolari, devenind astfel cea mai bogată persoană din lume.
Bill Gates a coborât pe locul secund, după ce a deţinut supremaţia din mai 2013 încoace, transmite Daily Mail, care citează Bloomberg.
PARCURSUL LUI JEFF BEZOS
Amazon vinde bunuri în valoare de 136 de miliarde de dolari pe an, iar capitalizarea companiei pe bursă a depăşit 500 de miliarde de dolari.
Însă cum a ajuns Jeff Bezos să acumuleze o astfel de avere şi să aiba un succes atât de mare cu compania sa de retail online? Business Insider a făcut o scurtă incursiune în traseul carierei sale.
– Mama sa, Jackie, era la vârsta adolescenţei când l-a născut în ianuarie 1964. După ce a rupt relaţia cu tatăl biologic, ea s-a căsătorit cu imigrantul cubanez Mike Bezos, care l-a adoptat. Jeff a aflat această veste la vârsta de 10 ani, însă îşi aminteşte că nu a avut un impact major asupra lui. De fapt, la acea vreme, era mai supărat că trebuie să poarte ochelari decât că a aflat că Mike nu e tatăş său biologic.
– Si că veni vorba de tatăl său biologic, acesta i-a spus lui Brad Stone, autorului cărţii "The Everything Store," care l-a căutat pentru documentare, că nu a ţinut legătura cu el şi că habar nu avea ce a ajuns fiul său.
– Jeff Bezos a arătat încă de mic că este foarte inteligent. El şi-a dezmembrat pătuţul cu o şurubelniţă pentru că voia să doarmă într-un pat adevărat.
CITEȘTE ȘI: Sfaturile lui Steve Jobs despre cum să îți învingi teama de eșec
– De la 4 la 16 ani, Bezos şi-a petrecut verile la ferma bunicilor din Texas, timp în care repara diverse chestii şi castra taurii.
– Bunicul său, Preston Gise, a fost o sursă uriaşă de inspiraţie pentru el, mai ales pentru că l-a ajutat să îşi urmeze pasiunile. Cea mai importantă lecţie învăţată de la acesta a fost că "e mai greu să fii amabil decât să fii inteligent".
– Bezos a fost pasionat încă de mic de "Star Trek". Personajul său preferat era căpitanul Jean-Luc Picard. La un moment dat a vrut să-şi denumească magazinul MakeItSo.com, o referinţă la o frază folosită des în serial.
– În şcoală, Bezos le-a spus profesorilor că viitorul omenirii nu este pe această planetă, căci visa să aibă o afecre care să aibă legătură cu spaţiul cosmic. Şi iată că visul i s-a îndeplinit. În afară de gigantul Amazon, el mai deşine şi o companie numită Blue Origin, care se ocupă cu explorarea universului.
– În adolescenţă, după ce a lucrat la McDonald's, el a înfiinţat Dream Institute, o tabără de vară pentru copii, împreună cu prietena sa de la acea vreme. Înscrierea costa 600 de dolari şi a reuşit să aducă 6 copii.
– Bezos a mers la facultate la Pricenton şi şi-a luat licenţa în IT. În timpul studiilor, el a refuzat o ofertă de angajare de la Intel, dar a lucrat la Fitel, un start-up înfiinţat de Bell Labs.
– După ce a plecat de acolo, a primit o ofertă de la Halsey Minor – care acum deţine site-ul Cnet.com – pentru a înfiinţa o companie care să trimită ştirile prin fax.
– El a refuzat propunerea şi s-a angajat la fondul de investiţii D.E. Shaw, unde a devenit vicepreşedinte după doar 4 ani de muncă.
– În tot acest timp, Bezos a luat lecţii de dans pentru a-şi îmbunătăţi metodele de cucerire a femeilor.
– În 1993, el s-a însurat cu MacKenzie Tuttle, unul dintre asociaţii D.E. Shaw, care în prezent e scriitoare.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
– Un an mai târziu, el a plecat din companie pentru a-şi înfiinţa propria companie, cu toate că jobul său era grozav. Voia să îşi încerce norocul în antreprenoriat.
– În 1994, el a dat peste un studiu care arăta că Internetul era în ascensiune rapidă, aşa că s-a gândit că trebuie să profite cumva de această creştere. Aşa că a făcut o listă cu 20 de lucruri care se pot vinde uşor online, iar în final a ales cărţile.
CITEȘTE ȘI: MBA finalizat cu lansarea afacerii
– Bezos a pus bazele Amazon într-un garaj în Seattle.
– La început, un clopot suna de fiecare dată când un client făcea o achiziţie. Cutuma a fost abandonată după câteva săptămâni. Asta pentru că la doar o lună de la lansare, compania vânduse cărţi în toate cele 50 de state americane, dar şi în alte 45 de ţări.
– Creşterea Amazon a fost una fulminantă, iar pe 15 mai 1997 s-a listat la bursă.
– În perioada de declin a afacerilor pe Internet, numită "dot-com crash", unii analişti s-au grăbit să poreclească compania lui Bezos "Amazon.bomb." Însă antreprenorul a reuşit să iasă din criză aproape fără pată.
– Mai mult, compania şi-a diversificat portofoliul de produse, astfel că în prezent vinde aproape orice.
– La început, Bezos era un şef pretenţios şi adesea se răstea la angajaţi. Se pare că a angajat un coach care să îl înveţe să se tempereze.
– El e cunoscut pentru faptul că prezentările în PowerPoint sunt interzise în compania sa. În schimb, angajaţii sunt obligaţi să scrie un eseu de mână.
– De asemenea, nu îşi răsfaţă subalternii cu mâncare sau mesaje gratis.
CITEȘTE ȘI: Topul celor mai bine plătiţi bancheri din lume
– Dar ce face Bezos cu atâţia bani? În 2012 a donat 2,5 milioane de dolari unei asociaţii care apără căsătoria între persoane de acelaşi sex din Washington.
– El a mai dat 42 de milioane de dolari şi o parte din terenul pe care îl deţinea în Texas pentru construirea The Clock Of The Long Now, care e un ceas uriaş subteran, care e proiectat să meargă fără oprire timp de 10.000 de ani.
– În august 2013, Bezos a cumpărat The Washington Post cu 250 de milioane de dolari.
– Compania sa spaţială Blue Origin a intrat în istorie anul trecut pentru că a lansat o prima rachetă ce a ajuns în spaţiu şi s-a întos în “picioare”.
– Bezos deşine o proprietate în Seattle cu o suprafaţă de 5,35 acri. De asemenea, el a mai cumpărat o vilă cu 7 dormitoare în Beverlz Hills, în 2007, în valoare de 24,5 milioane de dolari, fiind vecin cu actorul Tom Cruise.
– În ianuarie 2017 a făcut o nouă achiziţie, anume o proprietate ăn Washington de 23 de milioane de dolari, dar şi trei apartamente alăturate în New York.
– La 20 de ani de la listarea pe bursă, Amazon valoarează 501,5 miliarde de dolari şi ar putea deveni prima companie cu o capitalizare de un trilion de dolari.