Organizatia-familie In Romania, mama ia deciziile financiare
In Romania, daca scoatem din ecuatie organizatiile multinationale, ceea ce ramane este o forma incipienta de asociere. Despre valori fundamentale nu poate fi vorba, atata vreme cat supravietuirea* este cuvantul de ordine intr-o tara fara infrastructura si, mai ales, fara consecventa si fara tratament egal in aplicarea legii. In acest context, solutiile de optimizare a traiectoriei pe intervale scurte, pe baza datelor neprelucrate recoltate din realitate, si managementul de criza, sunt singurele care functioneaza in timp real.
Culturile masculine sunt bazate pe analiza si pragmatism in procesul de decizie. Stabilitatea are o importanta majora in formularea si implementarea actiunilor. Atunci cand copilul plange, cand ziua de maine este o necunoscuta, femeia gaseste intuitiv drumul care o duce la liman. La fel se intampla in organizatiile conduse de femei. Identificarea alternativelor, oricat de deviate de la modelul de baza, este un aspect al managementului de tip feminin. Depasirea crizei fara segmentarea procesului prevaleaza asupra alinierii la politica generala.
Romania este inca intr-un proces de definire a identitatii ca piata, mediu de afaceri, valori si principii de actiune. Acest proces implica educatie in pasi mici si tocmai din acest motiv cred ca acele organizatii, care opereaza prin procese de optimizare secventiala, luand in considerare impactul costurilor pe termen foarte scurt, acceptand dinamica +/- in intervale foarte scurte, acceptand ca intuitia prevaleaza rationamentului deductiv, sunt cele care vor supravietui intemperiilor tranzitiei.
Daca angajatii au credinta ca orice s-ar intampla, la etaj exista o persoana care va gasi solutia miraculoasa de iesire din impas, avem de-a face cu o organizatie de tip paternalist. Acest tip de management este specific Romaniei. Asteptam ca un "tatuc luminat" sa decida in locul nostru. Daca, in schimb, procesele sunt descompuse si recompuse dupa analiza datelor si implicarea tuturor membrilor echipei, este vorba despre o organizatie de tip matriarhal. Nu sunt un "tatuc", pentru ca, structural, nu pot sa-mi asum un astfel de discurs, dar sigur sunt o closca. Fiecare pui trebuie sa stie sa zboare la un moment dat si stiu ca asta este prima mea responsabilitate ca lider.
* Cel mai bun exemplu pentru a sustine afirmatia de mai sus il reprezinta schimbarea structurii de costuri cu forta de munca impusa de noua lege a pensiilor. Analistii cei mai optimisti estimeaza cresteri ale costurilor de 20% incepand cu anul 2008. Adaugand eventualele deprecieri ale monedei nationale rezulta ca in structura costurilor vom inregistra o crestere nenegociabila de cel putin 25%. Cum se reflecta acest lucru in strategiile din 2008? Se va diminua alocarea de costuri pe formarea fortei de munca, pe PR si publicitate. Toate strategiile de pana acum vor fi aruncate la cos si supravietuitorii vor adopta strategii de corectie imediata in asteptarea unor noi turbulente pe piata fortei de munca intr-un an electoral ce se asteapta a fi deosebit de efervescent.