Parlamentul vrea să interzică afișarea pachetelor de țigări și a prețurilor acestora
Cu alte cuvinte, fumătorii nu vor mai putea ști dacă într-un magazin se comercializează sau nu tutun și dacă respectiva unitate vinde sau nu marca de țigări favorită. Ei nu vor mai putea compara nici prețurile diferitelor mărci de țigarete.
Dacă ar fi adoptat, respectivul amendament, care a trecut de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, va avea efecte nu numai asupra fumătorilor, ci și a producătorilor de țigarete și retailer-ilor. În aceste condiții, atât producătorii, cât și retaler-ii au decis să trimită conducerii și membrilor Camerei Deputaților, câte o scrisoare, prin care protestează împotriva adoptării respectivului amendament, arată cei de la profit.ro
Potrivit unor surse parlamentare, producătorii de tutun (BAT, JTI și Philip Morris) au susținut, în scrisorile trimise, că “această măsura a fost respinsă ca fiind excesivă în cadrul Parlamentului European în timpul negocierilor asupra Directivei privind produsele din tutun (40/2014). În acest moment este în curs de transpunere Directiva privind produsele din tutun (40/2014), care va abroga in mare parte Legea nr. 349/2002.”
Producătorii și retailerii susțin că adoptarea respectivului amendament ar avea mai multe consecințe nefaste asupra pieței, dar nu numai.
În primul rând, va fi afectat mediul de afaceri, în special 75 mii de mici antreprenori (acesta find numărul de puncte de vânzare cu amănuntul din prezent în România), dar și a retailerilor, în special a celor mari, prin creșterea timpului de servire a clienților. Producătorii susțin totodată că măsura este imposibil de aplicat în peste 50% din cazuri, adică în magazinele de dimensiuni mici – unde punctul de vânzare coincide cu casa de marcat – având drept consecință eliminarea comerțului cu țigarete din aceste magazine.
În plus, susțin producătorii, va fi suferi și mediului concurențial din industria tutunului “prin excluderea posibilității de prezentare a produselor noi și a inovațiilor, inclusiv a produselor cu risc redus pentru sănătatea consumatorului”.
Al doilea impact identificat de producători este acela asupra bugetului de stat, prin reducerea vânzărilor și, implicit, a “contribuțiilor bugetare plătite de industria tutunului, care, în acest moment, au un nivel semnificativ de peste 250 de milioane de euro lunar”. În plus, va fi favorizată creșterea evaziunii fiscale prin stimularea indirecta a comerțului ilicit, care în acest moment are unul dintre cele mai mari niveluri din UE – peste 14,7%.
“În condițiile în care un punct procentual de contrabandă echivalează cu 35-40 milioane de euro, orice creștere a acestui fenomen afectează bugetul de stat”.