Parteneriat pentru accelerarea cercetării şi dezvoltării în domeniul Open Source la nivel universitar
Deschiderea Intel Student Open Lab face parte din strategia Intel România de a contribui la dezvoltarea educaţiei la nivel naţional, prin colaborare directă şi transfer de know-how în instituţiile academice, precum şi investiţii hardware şi software, care să asigure accelerarea cercetării şi dezvoltării în domenii precum Open Source, Mobile Computing, High Performance Computing, Parallel Computing sau Proiectarea Sistemelor de Operare.
“Acest proiect comun cu Universitatea Politehnica din Bucureşti va aduce mediul Open Source mai aproape de studenţii la licenţă, masteranzii şi doctoranzii interesaţi de o carieră ulterioară în dezvoltarea de software. Pe lângă susţinerea de programe educaţionale adaptate la tendinţele mondiale din sfera tehnologiei, dorim să oferim talentelor autohtone posibilitatea profesării la cel mai înalt nivel în industria software chiar din România, fără a fi nevoie să plece din ţară”, a declarat Monica Ene-Pietroşanu (foto), Country Manager, Intel Romania Software Development Center.
Intel Student Open Lab va găzdui ore de laborator de Sisteme de Operare pentru studenţii anilor întâi şi al treilea din Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Totodată, va fi un laborator deschis oricând studenţilor la licenţă, masteranzilor, doctoranzilor şi profesorilor interesaţi de teme de cercetare-dezvoltare în domeniul Open Source. Laboratorul are o suprafaţă de 100 mp şi include o sala pentru laboratoare, una pentru cercetare-dezvoltare şi o sală de întâlniri. Spaţiul este amenajat la standardele Intel şi este dotat cu calculatoare desktop şi periferice de ultimă generaţie. Periodic, laboratorul Intel va găzdui sesiuni de prezentari tehnice şi îndrumare în carieră oferite de inginerii Intel, pentru studenţii care doresc să se familiarizeze cu tehnologiile şi activităţile specifice derulate de Intel în domeniul cercetării şi dezvoltării software, în România.
“Trăim în era posibilităţilor nelimitate, în care mai mult înseamnă mai bine. Cu cât va exista mai multă accelerare în zona Open Source, cu atât programele scrise de dezvoltatorii de software vor putea fi folosite pe mai multe medii şi dispozitive. Pe termen lung, această abordare va aduce multiple beneficii atât industriei software, cât şi consumatorilor finali”, a adăugat Monica Ene-Pietroşanu.
Tot astăzi, Intel şi Universitatea Politehnica din Bucureşti au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru sprijinirea cercetării şi dezvoltării în domeniul IT la nivel universitar. Parteneriatul, semnat de Monica Ene-Pietroşanu şi Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, îşi propune încurajarea participării studenţilor la proiecte de cercetare şi dezvoltare complexe, naţionale sau europene. Documentul reprezintă cadrul de colaborare dintre cele două părţi pentru creşterea standardelor de performanţă în domeniul educaţiei tehnice în România, dezvoltarea bazei de talente în mediul universitar, acces la know-how Intel şi oferirea unei alternative viabile care să permită construirea unei cariere în ţară pentru viitorii specialişti. Intel doreşte să dezvolte colaborarea cu mediul academic prin încheierea de parteneriate similare şi cu alte universităţi tehnice de vârf din România.
De asemenea, Intel a anunţat că, începând cu anul universitar 2012-2013, va oferi burse studenţilor din anii al treilea şi al patrulea de studiu ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. Pentru anul acesta sunt programate opt astfel de burse, constând în susţinere financiară, mentorship din partea inginerilor Intel şi acces la documentaţii tehnice de ultimă oră.
“Strategia noastră este să le oferim studenţilor cu cele mai bune rezultate şansa de a avea acces la mentorii noştri – angajaţi Intel – şi la cele mai noi informaţii din domeniu, precum şi oportunitatea să lucreze în echipă la proiecte interesante, de ultimă oră. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea lor personală şi profesională şi, în acelaşi timp, le vor spori gradul de inovaţie şi spiritul antreprenorial, necesare pentru a fi competitivi în economia bazată pe cunoaştere”, a spus Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center.
Principalele direcţii de parteneriat ale Intel cu mediul universitar din România sunt reprezentate de bursele pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi care derulează proiecte de cercetare în domeniul tehnologiilor Open Source; stagiile de practică; dezvoltarea unei comunităţi de specialişti pe care Intel îi pune la dispoziţia Universităţii Politehnica din Bucureşti pentru susţinerea de cursuri şi workshop-uri cu studenţii; adaptarea programelor de învăţământ superior la ultimele tendinţe mondiale în dezvoltarea de software. De asemenea, Intel organizează şi susţine ca sponsor competiţii de programare paralelă şi în domeniul Open Source dedicate studenţilor, precum „Accelerate Your Code”, respectiv, „Upstream Challenge”.
Pe lângă activităţile de sprijinire a mediului academic, IRSDC îşi propune să susţină dezvoltarea comunităţilor IT din România şi comunicarea dintre acestea, prin stabilirea de întâlniri periodice la sediul din Bucureşti şi împărtăşirea de know-how IT.