Perspective slabe de angajare in Romania, pe final de 2014
Aproximativ unul din sapte angajatori romani previzioneaza cresteri ale fortei de munca in trimestrul urmator, dar in acest ultim trimestru al lui 2014 aproape 70% dintre angajatori nu anticipeaza schimbari in ceea ce priveste angajarile. 13% prevad o scadere a numarului de angajati. Asadar, perspective destul de modeste pe piata angajarii in Romania.
„In ansamblu se observa aceeasi abordare calculata si echilibrata in privinta angajarilor, insa fluctuatiile intentiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca numarul de angajati a scazut cu 7 puncte procentuale fata de trimestrul trecut. Aceasta incetinire a ritmului de angajare este caracteristica perioadei de final de an, dar poate sa indice si o lipsa de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este ca semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai putin omogene.”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Cele mai multe oportunitati de angajare se regasesc in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza planurile cele mai optimiste.
Piata va fi favorabila si pentru cei care cauta locuri de munca in Transport, depozitare si comunicatii si in sectorul Administratie publica si servicii sociale.
Angajatorii din sectorul Constructii raporteaza cele mai restranse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% si a revenit la valori negative, dupa o scadere de 13 puncte procentuale fata de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimista Previziune raportata de angajatorii din Constructii in ultimele opt trimestre.
Vesti bune din Bucuresti si Ilfov
Planurile de angajare s-au imbunatatit in comparatie cu trimestrul IV al anului 2013 in cinci din cele opt regiuni. Imbunatatirile cele mai semnificative, de 11, respectiv
6 puncte procentuale, sunt raportate in regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov. Angajatorii din regiunea Centru prognozeaza, la randul lor, o imbunatatire de 4 puncte procentuale. Perspectivele de angajare se diminueaza insa in comparatie cu acelasi interval al anului anterior in alte trei regiuni. Previziunea anuntata de angajatorii din regiunea Nord-Est inregistreaza un declin considerabil, de 18 puncte procentuale, in timp ce angajatorii din Vest raporteaza o scadere de 7 puncte procentuale fata de
trim. IV/2013.
Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai increzatori sunt in regiunea Nord-Vest. Perspectivele de angajare sunt neschimbate in comparatie cu trimestrul precedent si se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale fata de intervalul similar al lui 2013.
Organizatiile mari, mai dispuse la angajari
Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate in care doresc sa se angajeze, cei aflati in cautarea unui loc de munca vor beneficia de mai multe oportunitati in organizatiile mari, cu peste 250 de angajati. Angajatorii din aceste organizatii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 9%, la acelasi nivel cu cu media nationala, dar cu 12 puncte procentuale mai scazuta decat planurile de angajare optimiste exprimate in trimestrul anterior.
Ritmul de angajare organizatiile de foarte mici dimenisiuni (sub 10 angajati) ramane lent, dupa cum dovedeste Previziunea Neta de Angajare de -1%. Angajatorii din organizatiile mici si mijlocii prevad cresteri moderate ale numarului de angajati.