Peste 50% din cunostintele si abilitatile profesionale necesare se dobandesc la locul de munca
Potrivit rezultatelor studiului realizat de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (UECNCFPA), absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, in timp ce aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% in alte imprejurari.
Pe de alta parte, majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta.
Astfel, atat angajatorii, cat si absolventii considera ca sistemul de invatamant superior furnizeaza absolventilor cunostintele teoretice de care acestia au nevoie, nu insa si abilitatile practice si ca exista o diferenta intre ceea ce ofera facultatile si cerintele de la locul de munca.
Potrivit studiului, 18% dintre angajatori cred ca in cursurile de formare ar trebui reluate lucruri ce ar fi trebuit studiate mai temeinic in facultate, in timp ce 43% considera ca ar trebui studiate lucruri suplimentare fata de ceea ce se poate studia in facultate, iar 14% opteaza pentru specializarea intr-o calificare noua. Jumatate dintre absolventi considera ca stagiile de practica desfasurate in timpul facultatii le-au fost utile in activitatea de dupa absolvire, dar majoritatea absolventilor (86%) considera ca au invatat meserie mai degraba la locul de munca si nu la facultate.
Referitor la integrarea absolventilor pe piata muncii, acesta are loc in primele luni dupa absolvire, timpul mediu necesar pentru gasirea primului loc de munca fiind patru luni. Domeniile in care absolventii se pot angaja mai rapid sunt arhitectura sau stiintele economice, la polul opus aflandu-se stiintele naturii si silvicultura. Totodata, licentiatii in stiinte economice sunt mai nemultumiti decat restul absolventilor de calitatea pregatirii primite in timpul facultatii, multumiti de pregatirea din facultate fiind cei din domeniile arte, arhitectura si urbanism sau sanatate.
Studiul arata ca pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. Astfel, 17% dintre angajatori declara ca dintre doi candidati, l-ar angaja pe cel cu diploma de master, in timp ce 7% declara ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.