Politia a intocmit 160 de dosare penale in luna mai pentru munca la negru
Inspectoratul General al Politiei Romane, in colaborare cu Inspectia Muncii, Jandarmeria Romana si Garda Financiara au initiat, la data de 27 aprilie, un plan comun de actiune, avand ca obiect desfasurarea de actiuni de controale in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si a combaterii evaziunii fiscale rezultata din munca la negru.
Astfel, in luna mai, politistii de investigare a fraudelor au participat la efectuarea a 11.569 de actiuni de control, actionand in principal in vederea identificarii si cercetarii faptelor ce sunt incriminate ca infractiuni in materia angajarii si utilizarii fortei de munca.
In urma actiunilor comune desfasurate cu structurile teritoriale ale Inspectiei Muncii, au fost aplicate, in conditiile legii, aproape 16.500 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 20.290.900 de lei, peste 1.000 dintre acestea pentru munca fara forme legale de angajare, valoarea lor fiind de 13.290.000 de lei.
Au fost sanctionati 8.325 angajatori pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, dintre acestia 971 pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale.
In timpul actiunilor, au fost inregistrate 160 de dosare penale, in 25 dintre acestea politistii dispunand deja inceperea urmaririi penale.
In dosarele penale in care s-a dispus inceperea urmaririi penale s-au constatat 65 de infractiuni, dintre care 31 de infractiuni prevazute in Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificata si completata prin Legea nr. 40/2011(primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca) si 34 de alte infractiuni specifice legislatiei care reglementeaza utilizarea fortei de munca.
Exemple de cazuri instrumentate de politisti
Intr-unul din cazuri, instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, in urma verificarilor efectuate impreuna cu inspectorii I.T.M. Bihor la o societate comerciala din Bihor, ofiterii de politie au identificat 13 angajati ce desfasurau activitati lucrative fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa.
Doua persoane, dintre cele 13 identificate, erau minore si erau incadrate in munca prin incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor, respectiv figurau in fisele de pontaj cu opt ore lucrate. In cauza, s-a inceput urmarirea penala fata de reprezentantul legal al societatii.
Un alt caz este cel instrumentat de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bacau, care s-au sesizat din oficiu cu privire la reprezentantii legali ai unei societati comerciale ce foloseau forta de munca la negru la un punct de lucru din Comanesti, unde se produc produse de panificatie.
La controlul efectuat, au fost identificate 40 de persoane care lucrau fara a avea contracte de munca. In cauza, s-a inceput urmarirea penala fata de cei doi administratori, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, avand in vedere ca nu si-au achitat obligatiile catre stat cel putin pentru o perioada de doi ani in urma pentru angajatii „la negru”. Totodata, s-a suspendat activitatea agentului economic, avand in vedere conditiile improprii desfasurarii activitatii.
Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Hunedoara au instrumentat un caz privind reprezentantul legal al unei societati comerciale, pe care l-au solutionat cu propunere de trimitere in judecata pentru evaziune fiscala si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
In perioada decembrie 2009 – aprilie a.c., administratorul firmei este suspectat ca a folosit pentru efectuarea unor lucrari de constructii sase persoane pentru care nu a intocmit contracte individuale de munca, a retinut si nu a virat in termen impozitele privind stopajul la sursa.
In prezent, au ramas in lucru 132 de dosare penale in care se efectueaza acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca, prevazuta de Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, dar si de alte infractiuni in legatura cu folosirea fortei de munca.
Din cercetarile efectuate a rezultat ca faptele de munca la negru sunt comise de cele mai multe ori in concurs cu alte infractiuni prevazute de legea penala – evaziunea fiscala, falsul intelectual, sustragerea de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj si a asigurarilor sociale de sanatate, precum si a impozitului pe salarii etc.