Ponderea angajatilor care muncesc la negru a crescut la 26% in 2010
"Evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand peste 9% din PIB. Daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeana. O reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara", potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal, citat de Mediafax.
Veniturile bugetare au cea mai mica pondere in PIB-ul Romaniei, de doar 32,4% in 2009, cu 11,6 puncte procentuale sub media europeana.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat ca numarul de salariati la negru este obtinut ca diferenta intre numarul efectiv de salariati raportat in economia oficiala, de circa 4,5 milioane de salariati, si cifrele care reies din sondaj, care indica faptul ca aproximativ 6,1 milioane persoane au loc de munca.
in 2009, ponderea angajatilor la negru in total salariati a fost de aproximativ 23%.
Sistemul de taxe si impozite in Romania este caracterizat de o colectare slaba, cu o administrare ineficienta si o birocratie excesiva, o baza de impozitare relativ redusa, cu multe exceptii si deduceri legale si o evaziune fiscala ridicata, potrivit Consiliului Fiscal.
"Indicele de eficienta a colectarii taxelor a urmat o evolutie relativ similara pe tipuri de taxe si impozite in ultimii doi ani. Pe fondul crizei economice si financiare, economia neobservata s-a majorat, ponderea muncii la negru crescand, ceea ce s-a repercutat intr-o colectare mai slaba a taxelor si impozitelor", potrivit raportului.
Eficienta colectarii taxelor poate fi evaluata prin intermediul indicelui de eficienta a colectarii taxelor, care reprezinta raportul dintre rata implicita de impozitare (raportul dintre veniturile efective colectate pentru un anumit tip de impozit si baza de impozitare aferenta) si rata legala de taxare.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, dupa ce in perioada 2005-2007 indicele de eficienta a colectarii a crescut in Romania substantial, acesta s-a plafonat incepand cu 2008 si a scazut usor in anul 2010. Anul trecut, indicele de eficienta a colectarii impozitului pe venit a fost de 0,76.
Totodata, referitor la impozitul pe profit, dupa ce in perioada 2005-2006 indicele de eficienta a colectarii a urcat semnificativ, acesta a intrat pe un trend descendent incepand cu 2007. Indicele de eficienta al impozitarii este de 0,23 in cazul impozitului pe venit.
in perioada 2009-2010, gradul de eficienta al taxarii pentru TVA a scazut substantial in Romania comparativ cu perioada anterioara crizei economice, in 2010 eficienta colectarii fiind la acelasi nivel ca in 2009, ceea ce sugereaza o mai buna colectare din a doua jumatate a anului (pe fondul majorarii cotei de la 19% la 24%), care nu a facut decat sa compenseze pierderile de eficienta din primul semestru al anului.
Mai mult, incepand cu 2008 se observa aceeasi tendinta de reducere a indicelui de eficienta a colectarii CAS.
Datele sunt obtinute prin calcule ale Consiliului Fiscal, realizate pe baza datelor Institutului National de Statistica sau Eurostat.