PREMIERĂ NAŢIONALĂ: Horia Colibăşanu începe cucerirea Everestului, fără oxigen suplimentar şi Sherpaşi
Horia Colibăşanu şi Peter Hamor au părăsit azi-dimineaţă tabăra de bază avansată a Muntelui Everest (ruta Nordică, Tibet), aflată la 6.400m. Ei au ales ruta clasică pentru ascensiune.
Horia şi Peter tatonaseră ideea deschiderii unei rute noi pe cel mai înalt munte din lume, însă condiţiile de la faţa locului fac imposibil acest lucru. “Ne aşteptam să fie preponderent zăpadă pe ruta pe care noi o găsisem pe hartă. La faţa locului, am constatat însă că e acumulare de gheaţă acolo”, a transmis Horia, ieri, prin telefon.
Pe 18 aprilie 2014, pe ruta sudică a Muntelui Everest (Nepal), o avalanţă a produs cel mai mare dezastru din istoria Muntelui Everest – 16 morţi, toti Sherpaşi, acumularea de gheaţă fiind una dintre cauzele avalanşei.
O ascensiune reuşită a Muntelui Everest, fără oxigen suplimentar şi Sherpaşi, ar aduce o nouă premieră României.
Peter Hamor din Slovacia are 11 vârfuri de 8.000 de metri în palmares, dar sş tentative reuşite de a deschide rute noi pe alţi optmiari.
Echipa româno-slovacă este prima din acest sezon de ascensiuni din Himalaya care a reuşit să atingă un vârf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m) – după un debut dezastruos al sezonului chiar pe Muntele Everest, soldat cu număr-record de decese.
Horia Colibăşanu are 37 de ani, este medic stomatolog şi trăieşte in Timişoara. El a escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) – K2 din Pakistan – la 27 de ani, în 2004, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul Sherpaşilor. Cunoscut ca “Muntele Ucigaş”, K2 (8.611m) este al doilea vârf, după Everest, şi este inclus în topul celor mai periculoase cinci vârfuri din lume. O ascensiune reuşită pe K2 are valoarea unui titlu olimpic. Performanţa lui Horia pe K2 a rămas neegalată în România.
Performanţele au continuat cu alte premiere naţionale – cinci până în prezent – printre care Dhaulagiri (2007) şi Annapurna (2010) din Himalaya nepaleză, munţi incluşi, ca şi K2, în Top 5 vârfuri mortale din lume. În total, Horia Colibăşanu a atins şapte vârfuri de peste 8.000m, fără oxigen suplimentar şi şerpasi. Astfel, Horia Colibăşanu este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă.