Prima prezentare în faţa echipei? Cum să-i faci faţă
Totuși, emoțiile par să fie copleșitoare în acel moment și de abia dacă reușești să duci prezentarea într-un mod bâlbâit până la capăt.
Din păcate, pentru majoritatea persoanelor din mediul de afaceri, aceasta este experiența primei lor prezentări. Cei care au o experiență placută la prima lor prezentare sunt foarte rari și sunt considerați extreovertiți.
Gradul de satisfacţie adus de o prezentare nu depinde de gradul de extrovertire sau introvertire pe la care eşti dispus, ci de răspunsul la 3 întrebări.
Despre ce să vorbesc? Vorbește despre o pasiune a ta
Cel mai bun subiect, pe care poți să îl ai, mai ales la prima prezentare este o pasiune a ta. O pasiune este subiectul ideal pentru că deja cunoști toate informațiile de care ai nevoie, ești implicat/ă emoțional și transferi acea plăcere către o activitate care poate nu îți face atât de multă plăcere, cea în care vorbești în public.
Chiar dacă subiectul îți este impus de superiori, poți să gasești un moment în care să introduci această pasiune a ta, ca exemplu la informția prezentată.
Cum să mă pregătesc? Folosește formula SMS
Formula SMS este un acronim care include cele 3 elemente esențiale în pregătirea unei prezentări
S.cop – Ce anume vreau să facă cei din public după ce am terminat de vorbit
M.esaj – Care sunt mesajele cheie din această prezentare?
S.tructură – Cum anume transmit fiecare mesaj cheie
Imaginează-ţi prezentarea ta ca o călătorie. De fapt, modul în care definesc cuvântul prezentare este: O călătorie cu un scop.
Primul pas pe care îl facem atunci când plecăm într-o călătorie, este să definim destinația foarte clar. După aceea, alegem punctele cheie prin care să trecem și în cele din urmă avem un traseu foarte clar de unde pornim până unde vrem să ajungem.
La fel și într-o prezentare este important să identifici scopul prezentării, unde vrei să ajungi, să stabilești mesajele cheie, punctele importante prin care să treci, și apoi să stabilești exact ce anume vei spune la fiecare mesaj cheie, adică traseul pe care îl vei parcurge. Folosind această metodă vei căpăta foarte multă claritate asupra prezentării.
Și dacă o să râdă de mine? Verbalizează prezentarea
Una din cele mai acute boli în secolul 21 este scenarita: dacă o sa mă fac de râs, dacă o să mă bâlbâi, dacă nu mai știu ce aveam de spus, dacă, dacă, dacă.
Ca să scapi de acest DACĂ ai nevoie să îți demonstrezi că poți susține această prezentare într-un mod eficient.
Pentru aceasta este necesar să verbalizezi prezentarea. Ce înseamnă să verbalizezi? Înseamnă să o spui cu voce tare, de la cap la coadă. Îți recomand să faci acest exercițiu de cel puțin 3 ori deoarece prima oară ți se va părea că a ieși mult sub nivelul tău, a doua oară va fi mai bine și a treia oară este posibil să îți placă. Am aplicat de foarte multe ori această metodă și îți spun sincer că face minuni.
Acestea sunt 3 idei simple pe care le poți folosi pentru prima prezentare : vorbește despre o pasiune a ta, folosește formula SMS și verbalizează prezententarea
În concluzie, dacă este să reții un singur lucru din acest articol, reţineţi următoarea frază : După 10.000 de prezentări, următoarea va fi excepțională, însă pentru a ajunge la aceea este nevoie să începi cu prima prezentare.