Profesiile liberale in Romania si Europa
In Europa
In ceea ce priveste reglementarea profesiilor liberale, se pare ca in tarile UE nu exista o reglementare cu caracter general, ci tratamente diferite in functie de fiecare profesie. UE este interesata ca acesti practicieni sa isi poata oferi serviciile nu numai in tara de origine, dar si pe teritoriul celorlalte state membre. De aceea, UE
s-a implicat in sistemul de recunoastere reciproca a calificarilor profesionale. Potrivit noii Directive 2005/36/CE care a intrat in vigoare la 20 octombrie 2007, in cazul profesiilor de medic, asistent medical, dentist, medic veterinar, moasa, farmacist si arhitect, recunoasterea calificarii profesionale se face si in alte state membre.
Potrivit europarlamentarului Monica Iacob Ridzi, exista si alte profesii liberale care nu intra sub incidenta acestei Directive, dar in legatura cu care exista reglementari sectoriale ale UE in vederea recunoasterii calificarilor profesionale. De aceasta se bucura avocatii, agentii comerciali, instructorii de ski sau agentii din turism.
Concurenta
In ceea ce priveste concurenta, CE este foarte stricta. Reglementarile cer sa nu se aduca atingere regulilor concurentei serviciilor furnizate de aceste profesii liberale. Sunt cinci categorii de restrictii si anume: preturi impuse, preturi recomandate, publicitate, conditii de acces si drepturi rezervate exclusiv, structura intreprinderilor si practicile multidisciplinare. Profesiile liberale sunt sustinute de o serie de organizatii europene, precum: Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE), Federatia Expertilor Contabili Europeni (FEE) sau European Brands Association (AIM), care ii grupeaza pe cei care lucreaza in domeniul branding-ului.
Studii europene
Potrivit unui studiu comandat de CE, realizat in 13 tari pentru cinci profesii liberale – jurist, contabil, arhitect, farmacist si inginer – au iesit in evidenta diferente insemnate la nivelul reglementarilor profesiilor liberale de la o tara la alta. Astfel, cinci tari (Italia, Austria, Germania, Luxemburg si Spania) au reglementate toate cele cinci profesii, iar cele mai putine profesii reglementate (trei) se afla in Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia si Finlanda.
Cadrul legal
Se pare ca in tara noastra nu exista cadru normativ care sa defineasca in mod clar profesiile liberale. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de profesii reglementate, adica pentru fiecare profesie exista cate o lege speciala de organizare si exercitare a meseriei. Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile stabileste ca evaluatorii, expertii tehnici si jurnalistii pot fi inclusi in randul celor cu profesii liberale. Totodata, Legea 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania include ghizii turistici, restauratorii de monumente istorice, consultantii in domeniul transporturilor maritime, fluviale, aeriene si rutiere si profesorii in randul celor care au meserii liberale.
Arhitectii
Adriana Tanasescu, secretar general al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) sustine ca in exercitarea profesiei de arhitect exista atat avantaje, cat si dezavantaje, in functie de cat proiectezi, de calitatea proiectului, de performanta echipei pe care o conduci, dar si de zona in care te afli. Constituie un avantaj faptul ca legea precizeaza raporturile sociale care vizeaza arhitectii si activitatea lor, autoritatile implicate in procesul de construire in Romania si raporturile arhitectilor cu alte categorii. OAR se implica in activitatile arhitectilor, dar numai in baza legii 184/2001, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect. Astfel, Ordinul asigura informarea membrilor cu tot ceea ce i-ar interesa in domeniile fiscal sau legislativ, asigura finantare pentru derularea de programe si proiecte culturale sau asigura finantarea unor cheltuieli sociale.
Juristii
Gavril Iosif Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, considera ca reforma justitiei a suferit ani in sir din cauza absentei unor reglementari-cadru pentru activitatea avocatilor, a notarilor, a consilierilor juridici sau a executorilor judecatoresti, care prin liberalizarea activitatilor pe care le presteaza ar trebui sa le garanteze o independenta si o vocatie constructiva.
Avantaje si dezavantaje
Persoanele care practica aceste meserii au o serie de avantaje, pentru ca, in acelasi timp, pot lucra la mai multe proiecte si pot castiga sume mari de bani sau isi pot gestiona mai bine timpul. Astfel, banii pe care ii castiga un practician depind foarte mult de tipul de profesie, dar si de caracteristicile societatii. Daca esti intr-o tara in tranzitie, cu multe litigii juridice, probabil, cel mai bine castiga avocatii si notarii. Intr-o tara care absoarbe toate fondurile europene pe proiecte, probabil contabilii si auditorii financiari au de castigat. Intr-o tara in care cetateanul are un nivel de trai decent si este preocupat sa isi verifice sanatatea, medicii ar fi castigati din punct de vedere finaciar. Potrivit unei analize a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cea mai banoasa profesie liberala din Romania este cea de notar, unde castigurile variaza intre 700 de milioane si 4,5 miliarde de lei vechi anual, pe locul doi se afla avocatii, urmati de judecatori, care, la varsta de 30 ani, ating venituri anuale de 570 de milioane de lei vechi. Dezavantajele practicienilor in domeniu sunt ca nu au un venit fix si ca trebuie sa se pregateasca permanent pentru a rezista pe piata.