Profesionisti pentru administratia publica
Chiar daca vacanta se apropie, exista persoane care sunt interesate de perfectionare continua si se gandesc sa urmeze un program masteral. Poate chiar acest master, pe care il coordonati- “Management strategic si dezvoltare sociala”. Asadar, care este ratiunea pentru care ati infiintat acest master?
Intreaga administratie, atat cea din Romania, cat si cea de pe plan mondial, cunoaste la ora actuala o schimbare radicala de orientare. Daca administratia publica traditionala era una care aplica legile si solutiona problemele curente, acum administratia publica din tarile dezvoltate se orienteaza tot mai mult spre dezvoltarea sociala. Pentru aceasta, administratia publica trebuie sa analizeze problemele social-economice ale unitatilor teritoriale, elaborand si implementand programe. Nu exista inca specialisti in acest domeniu.
Ce fel de competente necesita aceasta schimbare de orientare?
Este vorba despre o competenta strategica a dezvoltarii. Guvernul a decis sa dezvolte la nivelul fiecarui minister unitati strategice, deoarece este tot mai necesar sa se ia in considerare formularea de programe pe durata medie si lunga. E foarte greu sa creezi asemenea specialisti pentru ca ei trebuie sa aiba o formatiune complexa: cunostinte de sociologie, asistenta sociala, economie si drept. Nu pretindem ca noi vom reusi sa formam intr-un an si jumatate un profil profesional complet. Tot ceea ce vrem sa facem este sa initiem o competenta profesionala care sa se dezvolte in timp.
Cui se adreseaza programul de master pe care l-ati lansat?
Acest program se adreseaza in primul rand celor interesati de o asemenea cariera. Ei pot avea background-uri diferite: sociologi, economisti, juristi si ingineri.
Din ce categorie de studenti faceti selectia candidatilor?
Ne selectam candidatii dintre cei care se prezinta. Important este sa aiba o facultate si sa fie interesati sa-si construiasca o cariera in aceasta directie. Nu exista o preconditie de formare intr-un domeniu sau in altul, ci mai degraba viitorul sa ii puna intr-o perspectiva comuna. Anul acesta, pe langa absolventii de la sociologie, am avut un numar de 16 specialisti din ministere, care au fost trimisi de Guvern tocmai pentru o asemenea specializare.
Cate locuri puneti la dispozitia celor interesati?
Avem 15 locuri bugetate, iar numarul celor cu taxa este practic nelimitat. Este adevarat ca formatul optim este de 50-60 studenti.
Care este durata totala a programului si cum se desfasoara cursurile?
Durata masterului este de un an si jumatate. Exista in principal cursuri dupa-amiaza, de la ora 16.00 la 19.00, pentru ca cei mai multi studenti lucreaza. In conditii speciale, pentru cei care nu lucreaza in Bucuresti, avem un program de activitati compensatorii. Ei trebuie sa prezinte referate suplimentare si sa participe la intalniri periodice. Uneori, recurgem la sesiuni compacte de 1-3 zile. De exemplu, anul acesta, in locul unui curs programat a se desfasura pe un semestru intreg, am organizat cu resursele noastre, o sesiune de trei zile la Sinaia.
Care sunt directiile de studiu pe care acest master doreste sa le urmeze?
Exista o programa de studii care cuprinde cateva elemente distincte: un modul de analiza sociologica a marilor unitati sociale, a problemelor sociale si tipurile de solutii pentru aceste probleme; un modul legat de elaborarea strategiilor pornind de la diagnoza problemelor sociale, elaborarea planurilor de actiune; metodologia monitorizarii implementarii acestor planuri si a evaluarii acestora.
Ce sistem de admitere exista?
Fiecare candidat se prezinta cu schita unei probleme la care s-a gandit, pe care nu trebuie neaparat sa o urmeze in cadrul masterului. Nu este un examen propriu-zis, mai degraba este un test de interes: cei care vin trebuie sa fie dornici sa-si faca o profesie in acest domeniu si sa fi inceput sa gandesca la aceasta. As vrea sa accentuez insa ca pe parcursul masterului, fiecare va alege o tema pe care sa o realizeze intr-un an si jumatate. De anul viitor, asemenea teme vor fi realizate in cooperare cu institutiile interesate, finalizandu-se cu un program strategic.
Pentru cei care intra pe locurile cu taxa, care este suma pe care trebuie sa o plateasca?
Este o suma standard, decisa de senatul universitatii noastre pentru toate masterurile: 400 de euro pe an, deci tot ciclul de un an si jumatate este de 600 de euro.
Exista si o parte practica in acest master sau se axeaza numai pe partea teoretica?
Anul viitor vrem ca, in paralel cu formarea teoretica si metodologica, sa oferim si o experienta practica, care sa fundamenteze aceasta formare. Fiecare va avea o tema pe care o va prezenta la sfarsitul masterului ca dizertatie, o tema practica facuta in cadrul unei institutii. Astfel avem intentia ca impreuna cu Primaria Bucurestiului sa elaboram schita unei strategii de dezvoltare social-economica a orasului. Dorim ca studentii nostrii, alaturi de specialisti din Primaria Bucurestiului, si cei de sector sa inceapa dezvoltarea de strategii si de programe de dezvoltare a acestor strategii.
Care considerati ca este momentul cel mai potrivit din cariera unui om pentru a-l initia?
As spune ca masterul se adreseaza in principal tinerilor, dar nu sunt exclusi, din punctul de vedere al perspectivelor, nici cei de varsta mijlocie. Senzatia mea este ca se deschide o noua oportunitate profesionala extrem de interesanta, iar ceea ce oferim noi este doar inceputul. Cariera se construieste pe parcurs. Trebuie entuziasm, si constiinta ca este o investitie pe viata care merita sa fie facuta.
A existat un model european pentru acest curs sau ati recurs la resursele proprii pentru a deschide acest master?
Bineinteles. Pe plan european, s-a declansat o adevarata miscare, deoarece au inceput sa se acumuleze elemente de teorie si mai ales de metodologie. In plus, acest master, este realizat de catre oameni care au experienta practica in sistem, care lucreaza in probleme de dezvoltare strategica. Cei care lucreaza in acest domeniu au avut contacte internationale, cu vizite de lucru in unitati strategice din alte tari. Avem profesori care ei insisi au elaborat strategii in Romania, care au cunoscut experienta din alte tari dezvoltate, sunt deja buni profesionisti in acest domeniu. E un model in care practica a luat-o inaintea teoriei, deoarece este o presiune teribila pentru abordarea de tipul dezvoltarii sociale la nivelul guvernelor si al autoritatilor locale.
Care este sursa cursurilor?
E un domeniu care a explodat de vreo zece ani. Nu gasim o paradigma, tratate sau manuale nicaieri in lume. Ceea ce exista sunt elemente pe care noi le selectam din lucrari teoretice si metodologice, exemple de strategii, de planuri, rapoarte de evaluare, rapoarte de monitorizare, astfel incat sa-i punem pe studenti inca de la inceput in contact cu produsele acestei activitati practice.