Proiect internaţional de cercetare în valoare totală de peste 850 milioane de euro
Ţuca Zbârcea & Asociaţii a participat ieri, la Roma, la ceremonia de semnare a Contractului de Inginerie, Achiziţie şi Construcţie (EPC) pentru proiectarea, fabricarea, livrarea, instalarea, testarea, punerea în funcţiune şi mentenanţă pe perioada punerii în funcţiune a Sistemului Fascicul Gama de mare intensitate (GBS) de la Măgurele. Valoarea acestui contract este de 66,8 milioane de euro şi provine în integralitate din fonduri europene.
Firma de avocatură din România a oferit servicii de asistenţă juridică institutului italian „Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, în calitate de lider al consorţiului european EuroGammaS ce colaborează cu Universitatea „La Sapienza” din Roma şi institutele ştiinţifice CNRS Franţa („Centre National de la Recherche Scientifique”) şi STFC Marea Britanie („Science and Technology Facilities Council”).
Consorţiul, având ca lider institutul italian „Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, a fost desemnat câştigător al procedurii de achiziţie publică derulată de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” vizând atribuirea Contractului de Inginerie, Achiziţie şi Construcţie (EPC) aferent dezvoltării sistemului de laser de la Măgurele.
Echipa Ţuca Zbârcea & Asociaţii implicată în acest proiect a fost formată din avocaţi cu o bogată experienţă în proceduri de achiziţie publică, printre care Şerban Pâslaru, Partener şi unul dintre coordonatorii departamentului de achiziţii publice; Iuliana Leon, Avocat Senior şi Ruxandra Frangeti-Ghinea, Avocat.
Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Bucureşti-Măgurele va fi unul din pilonii programului internaţional de cercetare ELI, alături de alte două centre ce urmează a fi dezvoltate în Ungaria şi Cehia. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 850 milioane euro, proiectul fiind co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
ELI-NP va fi un centru european şi internaţional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie. Datorită proprietăţilor sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunităţi extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacţiunea lumină-materie. Practic, ELI-NP va investiga în detaliu probleme dintr-o gamă largă de domenii ştiinţifice şi va oferi acces comunităţii internaţionale, ştiinţifice şi industriale la potenţiale aplicaţii în domeniile medicinii, radiografiei, energiei, mediului, ştiinţei materialelor, nanotehnologiilor, bio-chimiei, etc.