Războiul din IT: Cum poţi să-ţi păstrezi angajaţii când sunt ofertaţi de giganţii industriei
Liviu recunoaşte că industria IT se loveşte constant de problema man flow-ului, în special în companiile mici, cu ascensiune lentă. Pentru că este un domeniu în care nivelul salarial şi al bonusurilor este dictat de marile companii, s-a văzut nevoit să studieze îndeaproape concurenţa şi să vină cu soluţii care să acopere exact punctele lor slabe.
„Ofer echipelor mele flexibilitatea programului de lucru (uneori incluzând lucru de acasă), încurajez adoptarea de decizii în echipă, participarea activă în firmă şi comunicarea. Majoritatea celor care au decis să rămână să lucreze alături de noi, preferă statutul de « fruntaş la sat în pofida celui de codaş la oraş ». Adică preferă o poziţie importantă într-o firmă mai mică decât un angajat simplu, o rotiţă dintr-un sistem gigant în cadrul unei firme mari”, a spus Liviu Dumitru.
Atunci când organizează interviuri, el caută să angreneze în echipa sa preponderent oameni din cadranul patru – “cei care vor şi pot”.
„M-am ferit de « cei care pot, dar nu vor » sau de « cei care nu pot şi nu vor ». E drept că am mai făcut rabat de la regulă şi au fost câteva cazuri de « nu pot, dar vor », care în final s-au dovedit a fi diamante neşlefuite, cu rezultate foarte bune în prezent. Este adevarat că mă bazez şi pe fler: în timpul interviului sunt foarte atent şi încerc să aflu ce fel de persoană este candidatul şi dacă se pretează ofertei şi felului nostru de a face lucrurile”, a explicat CEO-ul Wizart.
În ceea ce priveşte mediul de lucru, Liviu a preferat politica „uşilor deschise”, care permite fiecărui angajat să vină cu întrebări şi sugestii.
„Şedintele flash din fiecare zi şi cele săptămânale în care fiecare membru al echipei îi învaţă pe ceilalţi diverse lucruri dintr-un domeniu pe care el îl ştie cel mai bine şi acordă feedback pe săptămâna care tocmai a trecut, ne ajută să fim bine organizaţi şi să livrăm clienţilor noştri rezultatele promise”, a spus Liviu Dumitru, precizând faptul că a încercat să menţină un nivel salarial apropiat pe cât posibil.
„Mediul de lucru este destins şi creativ. Întodeauna solicităm feedback echipei şi strângem într-o cutie sugestii şi idei despre ce am putea face mai bine. Există angajaţi care întâmpină probleme şi se blochează acolo, alţii care întâmpină probleme şi îi stresează pe ceilalţi cu ele, dar noi încercăm pe cât posibil să îi educăm pe ai noştri ca în momentul în care întâmpină o problemă să vină şi cu o soluţie, măcar una pe care ei o consideră a fi bună, iar dacă soluţia este extraordinar de bună, să o şi pună în aplicare fără a mai crea timpi morţi”, a explicat el.
Pe de altă parte însă Liviu Dumitru este un susţionător al lucrului în echipă – „degeaba ai marcat două goluri ca atacant într-un meci de fotbal, dacă portarul a luat trei goluri. Nu te poţi mândri cu faptul că tu ţi-ai făcut treaba şi ai înscris în poarta adversă de doua ori când echipa ta a pierdut”.
El spune că şi-a învăţat oamenii să se simtă ca nişte artişti şi să caute perfecţiune.
„După o experienţă îndelungată cu oameni din diverse ţări (inclusiv programatori indieni) mi-am întărit crezul că programatorii români sunt cei mai buni. Ştiu întodeauna ce fac, lucrează curat, atent la detalii şi sunt foarte pasionaţi de munca lor. Noi, firmele mai mici, trebuie să îi stimulăm mai mult şi să le oferim acestor angajaţi ceea ce le lipseşte giganţilor din industrie: satisfacţia muncii împlinite, importanţa ce li se cuvine, participarea activă în firmă şi bineînţeles remuneraţie conform efortului depus”, a adăugat co-fondatorul Wizart.
Liviu Dumitru activeaza în domeniul IT de peste 9 ani şi a administrat de-a lungul carierei peste 800 de proiecte, pe diverse pieţe internaţionale din Statele Unite, Europa, Asia şi Africa.
Alături de un antreprenor american a înfiinţat compania Wizart Studios în 2003, dezvoltând proiecte exclusiv pentru SUA până în 2008, când a intrat pe piaţa locală.