Răzvan Popescu, EY: 5.5 milioane de noi lucruri vor fi conectate zilnic la Internet în 2016
Dacă telefonului inventat de Graham Bell i-au luat 75 de ani pentru a atinge un număr de 50 de milioane de utilizatori, nu același lucru este valabil pentru aplicațiile și tehnologiile moderne. Facebook a atins această cifră în 3 ani și jumătate, în vreme ce Angry Birds, jocul, în doar 35 de zile. Tehnologia a evoluat și conferă noi abilități. Utilizatorii își petrec mai mult timp în fața tehnologiilor mobile. Conform unor studii, un utilizator petrece, pe zi, trei ore și treizeci de minute în fața telefonului mobil, iar trendul este în creștere.
„Nu mai este un secret faptul că dispozitivele mobile sunt o parte integrată din viața noastră. Fiecare dintre noi are cel puțin două dispozitive conectate, iar statisticile spun că folosim circa 25 de aplicații pe lună, cinci dintre ele în mod uzual, în 85% din timpul petrecut pe mobil. Această piață va atinge, la anul, cifra de 53 de miliarde de dolari, ceea ce îi determină pe dezvoltatori să conceapă noi aplicații”, a spus Popescu.
Datorită evoluției tehnologice și a schimbării comportamentului, atât a consumatorului cât și a companiilor, a apărut nevoia de flexibilitate. Astfel, aplicațiile enterprise au migrat către soluțiile mobile, și, prin utilizarea acestora, timpul angajaților petrecut pe activitățile săptămânale a scăzut cu 7.5 ore pe angajat. Un timp enorm, aceste resurse putând fi alocate altor activități.
Un studiu IBM spune că 40% dintre oameni socializează mai mult online decât face to face. Mai mult, unul din șapte minute online este petrecut pe Facebook.
„Dispozitivele mobile au evoluat oferind acces, printre altele, la rețele sociale. Acestea, odată cu această dezvoltare, și-au pierdut scopul inițial – de networking. Companiile au ajuns să facă marketing pe rețelele sociale, însă încă nu îl fac așa cum trebuie. Puține contorizează campaniile și rata de conversie – veniturile aduse companiei. Chiar dacă observăm o prezență online ce are ca scop interacțiunea cu clienții, aceasta nu este dinamică. Companiile ar trebui să își încurajeze clienții, să îi determine să își exprime entuziasmul pe aceste platforme, în ceea ce privește produsele. Ar trebui să aibă mereu în vedere faptul că informațiile sunt valoroase pentru optimizarea serviciilor pe care le oferă”, spune specialistul.
5.5 milioane de noi lucruri vor fi conectate la Internet în 2016. În 2018, din cauza lor, 66% din rețele vor avea breșe de Securitate.
„Internet of Thigs este încă un subiect tabu. Cu toate acestea, platforma se dezvoltă și, momentul în care aerul condiționat de acasă va ști ce temperatură să asigure în cameră, în funcție de starea noastră de spirit ori de alți factori, prin intermediul unei brățări inteligente ori a smartphone-ului este tot mai aproape. Brățara inteligentă va ști că atmosfera va fi încinsă, că mă uit la meci cu prietenii, și va face mai multă răcoare în cameră. Această smartificare va crește cererea pentru componente electronice, iar primele care vor beneficia vor fi chiar companiile producătoare de chipseturi.
Dat fiind faptul că device-urile fac parte din viața noastră, companiile au posibilitatea de a colecta date, cum ar fi contextul în care a fost desfășurată o activitate. Cu ajutorul acestor informații, pot fi lansate noi produse, personalizate pe nevoile sau oportunitățile de optimizare.
R.P.A.
Noile platforme de RPA au evoluat în tehnologii suficient de mature, flexibile, scalabile și cu un nivel ridicat de control și securitate pentru a fi adoptate la nivel organizațional. Până în 2020, această piață va crește de aproape 10 ori, atingând suma de 5 miliarde de dolari.
Conform unui studiu efectuat de Mindfields, cel mai mare impact în reducerea costurilor îl vor avea implementările de RPA în procesele de front-office, urmate de cele financiare și de supply chain.
„Din ce în ce mai multe companii adoptă această tehnologie pentru a evita constrângerile sistemelor informatice existente (fie nu mai există suport pentru dezvoltări suplimentare, fie costurile cu dezvoltări noi sunt mult prea mari)”, afirmă Popescu.
„În ciuda temerilor că roboții ne vor înlocui, pentru început trebuie să înțelegem faptul că această tehnologie va urmări acele activități redundante, care reprezintă un factor demotivant pentru mulți angajați și va contribui decisiv la crearea de roluri noi, respectiv roluri cu valoare adăugată – atât pentru angajați, cât și pentru companie”.
„Tehnologiile evoluează, dar vin cu provocări şi, din păcate, securitatea nu ține ritmul cu aceste dezvoltări. Majoritatea dispozitivelor care vor fi conectate sunt vulnerabile pentru hackeri”, a mai spus Răzvan Popescu, în încheierea prezentării de la CIO Council National Conference.