Recesiunea prelungita a pietei muncii inrautateste perspectivele sociale
Noul studiu, intitulat “World of Work Report 2010 – from one crisis to the next?”, confirma reluarea cresterii economice globale si aparitia unor semne incurajatoare de revenire pe piata muncii din anumite tari, mai ales in economiile emergente din Asia si America Latina.
Cu toate acestea, raportul, realizat de Institutul International pentru Studii de Munca al OIM, avertizeaza ca, “in ciuda acestor cresteri semnificative, perspectivele s-au inrautatit in numeroase state”.
Cateva dintre concluziile raportului, bazate pe date din 150 de tari:
– Cazurile de tulburari sociale asociate crizei economice si financiare au fost raportate in cel putin 25 de tari – multe dintre acestea in economii dezvoltate.
– Numeroase tari care au inregistrat cresteri ale pietelor muncii la sfarsitul lui 2009 trec acum printr-o reducere a ritmului de recuperare. Raportul arata ca, pana la finalul lui 2009, peste patru milioane de someri renuntasera sa-si mai caute un loc de munca.
– Satisfactia la locul de munca a scazut semnificat in randul angajatilor.
– In 36 din 72 de tari, oamenii au mai putina incredere in guvern acum decat inainte de criza.
Studiul mai arata ca, daca actualele politici vor continua sa se aplice, revenirea pietei muncii la nivelurile anterioare crizei va avea loc abia in 2015 in economiile dezvoltate, in loc de 2013, asa cum se anticipa in urma cu un an.
Chiar daca nivelul ocuparii in tarile emergente si-a reluat cresterea, inca mai este nevoie de 8 milioane de locuri de munca pentru a se reveni la nivelurile de dinaintea crizei in tarile respective.
“Cu cat este mai lunga recesiunea pe piata muncii, cu atat sunt mai mari dificultatile celor aflati in cautarea unui loc de munca sa se angajeze”, arata raportul. “In cazul a 35 de tari pentru care sunt disponibile date, aproape 40% dintre cei care isi cauta un loc de munca nu reusesc sa se angajeze de mai bine de un an, riscand astfel sa fie demoralizati, sa-si piarda respectul de sine si sa aiba probleme de sanatate mintala“.
Potrivit raportului, Romania este pe locul 8 in lume in functie de cresterea, intre 2009 si 2010, a procentului de persoane care nu si-au gasit un loc de munca intr-o perioada lunga de timp. Romania se afla, alaturi de Bulgaria, Croatia, Danemarca, Italia, Portugalia sau Spania, in grupul tarilor in care forta de munca se afla in scadere. Datele INS, publicate in aceasta saptamana, arata ca numarul mediu de angajati romani a scazut cu 5,4% in 2009.
“Guvernele nu ar trebui sa aiba de ales intre necesitatile impuse de pietele financiare si nevoile propriilor cetateni. Stabilitatea financiara si sociala trebuie sa coexiste. In caz contrar, atat economia globala, cat si coeziunea sociala vor fi supuse riscurilor”, a declarat directorul general al OIM, Juan Somavia.
Potrivit directorului Institutul International pentru Studii de Munca, Raymond Torres, exista doua cauze ale perspectivelor negative care ameninta in prezent anumite state. “Primul dintre acestea este faptul ca se renunta la masurile de stimulare fiscala in statele in care revenirea economica este inca fragila”, afirma el. “Cel de-al doilea factor este legat de cauzele crizei economice, cauze nu au fost rezolvate corespunzator”
Studiul OIM prezinta o abordare pe trei directii pentru iesirea din criza, care ar stimula crearea de joburi pe termen scurt si o crestere economica mai buna calitativ in viitor.
Prima directie prevede combinarea politicilor referitoare la piata muncii pentru a reduce riscul cresterii somajului pe termen lung; cea de a doua priveste promovarea unei legaturi mai stranse intre salarii si productivitate in tarile cu excedent comercial. Cea de a treia directie ar necesita realizarea unei reforme financiare veritabile, pentru a permite directionarea fondurilor catre investitii mai productive si crearea unoir slujbe mai stabile.