Regina Maria: 1 milion de abonamente și peste 12.000 de companii #peabonament – Andreea Minuță, Director Executiv, despre puterea prevenției în sănătatea corporativă

Linia întâi de apărare a sănătății corporative
Screeningul salvează vieți. Și împreună cu prevenția formează prima linie de apărare la Regina Maria. „Prevenția este parte din ADN-ul Regina Maria încă de la începuturile rețelei și de-a lungul istoriei noastre de 30 de ani”, precizează Andreea Minuță, Director Executiv, Divizia de Abonamente, Regina Maria. Iar în momentul de față, este ferm convinsă, abonamentul medical este „singurul instrument de prevenție pe care îl avem în România”.
Regina Maria este primul furnizor medical care a introdus acest concept în țara noastră. Este „pionierul” abonamentelor medicale, inițial un produs de nișă, dedicat angajaților din domeniile supra-calificate, astăzi, un beneficiu de bază, regăsit nu doar în ofertele multinaționalelor, ci și ale IMM-urilor, companiilor din industrii necalificate și chiar ale fabricilor.
De ce este considerat abonamentul un instrument de prevenție? Deoarece, explică Andreea Minuță, prin natura sa, abonamentul a schimbat treptat atitudinea românilor față de sănătate, transformând un comportament pasiv într-unul proactiv. Datele din rețea confirmă această tendință: un abonat Regina Maria merge la medic, în medie, de șapte ori pe an, de aproximativ trei ori mai des decât un pacient fără abonament.
Mai mult, creșterea ratelor de accesare arată că inițiativele de educație privind prevenția au un impact real: „Astăzi, avem o rată de accesare de peste 70% a serviciilor incluse în abonament, iar în companiile obișnuite cu acest tip de produs, cum ar fi cele din banking sau telecom, ori în cazul angajaților care beneficiază de pachete complexe, cu mai multe servicii incluse, rata depășește 80%, ajungând chiar și la 100% pentru anumite entități – ceea ce înseamnă că toți angajații folosesc abonamentul medical cel puțin o dată pe an”.
Gulerele albe, gulerele albastre, gulerele gri.
Nevoile specifice fiecărui sector Datele puse la dispoziție de Regina Maria arată însă diferențe în ceea ce privește modul în care angajații din diverse domenii accesează și folosesc abonamentele.
De exemplu, angajatorii din industria auto se concentrează pe sănătatea fizică și siguranța psihoemoțională a echipelor lor. Peste 65.000 de angajați din această industrie beneficiază de un plan medical oferit de Regina Maria, prin intermediul a peste 230 de companii partenere, din toată țara.
Pe de altă parte, companiile IT aleg pachete complexe pentru angajații lor, servicii medicale completate de servicii de psihoterapie, stomatologie și kinetoterapie, circa 85% dintre ele asigurând pachete premium. „Estimăm că circa 65% dintre angajații IT din România beneficiază de un pachet medical oferit de Regina Maria, iar din cei peste 1900 de parteneri IT, aproape 30% au abonamente atât pentru angajați, cât și pentru membrii familiilor angajaților lor”, accentuează Andreea Minuță.
Și angajații din domeniul financiar preferă acoperirile complexe și extinderea beneficiilor către membrii de familie: „O treime din cele peste 200 de companii partenere din zona financiară oferă abonamente premium angajaților lor”.
One Health
Un mediu de lucru în care oamenii se simt protejați, apreciați și susținuți creează echipe mai sănătoase, mai motivate, mai aliniate valorilor organizației.
În ceea ce privește Regina Maria, datele arată că este furnizorul de servicii medicale preferat de companiile din România și că numărul de abonamente este în continuă creștere.
„Una dintre cele mai importante tendințe din această zonă va rămâne, cu siguranță, interesul pentru abonamentele complexe. În ultima perioadă, cota pachetelor premium la nivelul portofoliului nostru a crescut semnificativ, depășind 40% și vedem că se menține acest trend și în 2025”, confirmă Andreea Minuță.
Astfel de pachete includ mai mult decât serviciile medicale de prevenție de bază, orientate către sănătatea fizică. Ele cuprind, complet sau cu discounturi importante, și servicii de psihoterapie, kinetoterapie, sau, mai nou, chiar servicii de stomatologie. Lucru posibil, deoarece, în ultimii 3 ani, rețeaua a adăugat în portofoliu Clinicile Stomatologice Dr. Leahu, Clinicile de Psihoterapie Oana Nicolau și a lansat mai multe proiecte majore în București, Cluj și Timișoara.
De aceea, anul trecut, a fost posibilă și lansarea pachetelor de abonamente „One Health”, care acoperă holistic întreaga sănătate a pacientului: fizică psihică și dentară. Deja, peste 30.000 de angajați beneficiază de astfel de abonamente.
„Mai mult decât atât, deoarece vrem să susținem prevenția și în ceea ce privește sănătatea orală, le oferim tuturor abonaților noștri un consult stomatologic, o radiografie dentară și un plan de tratament gratuit în abonamentele pe care deja le au, ca prim pas spre prevenție în sănătatea orală”.
#peabonament: investiție mică, valoare mare
Pacienții abonați la Regina Maria au accesat, în ultimul an, peste 10 milioane de servicii medicale. În medie, un abonat a economisit în această perioadă 3.500 lei anual, sumă reprezentând servicii medicale incluse sau efectuate cu discount prin abonament. Pentru că, marele avantaj al modelului de abonament Regina Maria este că economisirile posibile cresc odată cu accesarea serviciilor: cu cât abonamentul este mai complex, cu mai multe servicii incluse, cu atât suma economisită de pacient este mai mare.

„Abonamentele medicale joacă astfel un dublu rol pentru abonați, pentru că, alături de dezvoltarea comportamentului preventiv, aceste instrumente sprijină economisirea, prin faptul că oferă accesul, inclus complet sau cu reduceri semnificative, la un întreg ecosistem medical. Calculele noastre ne arată că 100 lei investiți lunar de angajator, se traduc în economii anuale de 3.500 lei, în medie, pentru un abonat Regina Maria. Vorbim, deci, de o sumă considerabil mai mare decât investiția totală a angajatorului și care, până la urmă, este extrem de importantă în bugetul personal, fiind aproape de un salariu minim brut pe economie”.
Calculele arată că, în ultimul an, angajații au economisit #peabonament aproape 300 milioane de euro, în total. Suma reprezintă valoarea serviciilor accesate la preț de listă.
La nivel național, aproape 1 milion de abonamente și peste 12.000 de companii sunt #peabonament la Regina Maria.
#peabonament: Doru Alexandru Tică, Director Regional Divizia Abonamente Brașov – Sibiu
În județul Sibiu, aproape 90% din cifra de afaceri a firmelor se concentrează în trei zone, ceea ce poate duce la o competiție acerbă pentru forța de muncă, determinând companiile să încerce să ofere pachete de beneficii atractive pentru a atrage și reține talentele. De asemenea, diversitatea industriilor predominante, precum producția de componente auto, textile și echipamente electrice, dar și a echipelor, face dificilă crearea unor programe standardizate, care să răspundă nevoilor tuturor angajaților, fiind necesar un grad mare de flexibilitate.

Director Regional Divizia
Abonamente Brașov – Sibiu
O altă provocare majoră este asigurarea accesului facil la serviciile medicale incluse în abonamente, având în vedere distribuția geografică a angajaților, care pot locui în localități periferice sau rurale, unde accesul la servicii medicale de calitate este limitat. Pentru a depăși această problemă, avem în vedere organizarea de caravane mobile și chiar clinici deschise la sediile companiilor.
CITEȘTE ȘI: Viața de corporatist. Cele două fețe ale medaliei
Și nu rata în următoarele zile continuarea Cover Story-ului:
Terapeutul de gardă: Georgiana Andrei despre cum sprijină Regina Maria wellbeingul angajaților #peabonament
De la „Cenușăreasa” medicinei la „regina” prevenției #peabonament – Dr. Radu Boari (Regina Maria) despre bolile angajaților din corporații
Rămâi pe CARIERE pentru a afla cum prevenția poate transforma sănătatea la locul de muncă!
Foto: Andreea Minuță, Director Executiv, Divizia de Abonamente, Regina Maria

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 295 | Martie 2025