Renault mizează mult pe modelele low-cost fabricate în afara Franţei. Află cu cât sunt plătiţi muncitorii la Uzina din Piteşti
Gama s-a extins de-a lungul anilor cu derivate ale Logan, precum berlina Sandero, modelul 4X4 Duster şi monovolumul Lodgy, care va fi urmat de un vehicul utilitar şi de un altul, ţinut încă secret. Ultimele trei noi modele vor fi asamblate la noua fabrică din Tanger, în Maroc, unde ar putea fi fabricate, din 2013, până la 340.000 de automobile pe an.
Fostul director general al Renault Louis Schweitzer a propus la jumătatea anilor '90 dezvoltarea unui automobil rubust care să coste doar 5.000 de euro, dar puţini au crezut posibil acest lucru. Schweitzer a reuşit să impună proiectul în 1999, iar Renault a preluat constructorul român Dacia, marcă sub care comercializează această gamă în Europa şi regiunea mediteraneeană.
Un euro pe oră costul forței de muncă la uzina din Pitești, de 20 de ori mai mic decât în Franța
Schweitzer a arătat că succesul Logan se datorează faptului că automobilul este mai uşor şi are piese mai puţine, dar şi unui cost al forţei de muncă de un euro pe oră la uzina din Piteşti, faţă de 20 de euro pe oră în Franţa.
Potrivit Renault, aceeaşi reţetă va fi aplicată şi în Maroc, unde un salariu lunar va fi în jur de 250 de euro, faţă de 450 de euro în România.
Deboeuf a explicat că nivelul scăzut al salariilor nu este suficient. În opinia sa, trebuie limitate echipamentele instalate pe maşină, reduse costurile de marketing, de logistică şi de distribuţie.
Uzina de la Piteşti livrează automobile pe 47 de pieţe din Europa şi regiunea Mediteranei, în timp ce fabrica din Tanger va aproviziona regiunea Africii, dar şi alte zone mai îndepărtate.Renault mai fabrică maşini low-cost în India, Africa de Sud, Iran, Brazilia, Rusia şi Columbia, pentru pieţele locale.