România a coborât în topul mondial al competivității. Pe ce loc este acum
Global Global Competitiveness Report 2016-2017 analizează competitivitatea a 138 de economii, în funcție de forțele care influențează productivitatea și prosperitatea acestora.
Ediția din acest an a studiului scoate în evidență că limitarea deschiderii economice la nivel mondial pune în pericol creșterea și prosperitatea, iar măsurile de stimulare, cum sunt suplimentarea lichidităților, sunt insuficiente pentru susținerea creșterii și ar trebui însoțite de reforme pentru creșterea competitivității.
În clasamentul general România a obținut 4,3 puncte, pe o scară de la 1 la 7, fiind luate în considerare condițiile de bază din economie, eficiența, precum și inovația și sofisticarea afacerilor.
În cazul condițiilor de bază, care reunesc instituțiile, infrastructura, mediul macroeconomic și sănătatea și educația primară, România se află pe poziția 72 (4,55 puncte). România stă cel mai bine în cazul mediului macroeconomic (locul 28), în timp ce la capitolul infrastructură și sănătate și educație este pe locul 88, iar în cazul instituțiilor pe locul 92.
Factorul eficiență economică, la care România ocupă locul 55.
România s-a plasat cel mai slab în privința inovației și sofisticării afacerilor, abia pe locul 100, cu 3,35 de puncte. În cazul soficticării afacerilor România se află pe locul 104, iar în cazul inovației pe 93.
În raport se mai arată că România ocupă poziția 56 în cazul educației și competențelor. În cazul competențelor forței de muncă actuale România este pe locul 59, iar în cel al competențelor forței de muncă viitoare pe 60.
Concluziile raportului indică faptul că practicile de afaceri îmbunătățite și investițiile în inovații sunt în prezent la fel de importante ca infrastructura, competențele forței de muncă și eficiența piețelor.