România și India: Două țări și mai mult decât un loc pe hartă
India este ţara unităţii în diversitate, spectacol multicolor ce îmbina o varietate copleşitoare de culturi, tradiţii, religii şi limbi vorbite. India este mai mult decât un loc pe hartă.
Tocmai de aceea considerăm nimerit să vorbim despre faptul că există de o vreme în România un extraordinar dialog intercultural autentic, numit Festivalul Culturii Indiene – Namaste India (ideea festivalului a venit în anul 2010 din partea unei echipe de români pasionaţi de cultura indiană; îÎncepând cu anul 2011, festivalul este organizat de Centrul Cultural Rabindranath Tagore în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, beneficiind de sprijinul Ambasadei Indiei la București). Anul acesta festivalul s-a desfășurat în perioada 12- 25 iunie 2017, dovedindu-se încă odată un succes la public. Cel puțin ediția pe anul acesta a întrecut toate așteptările, transformându-se într-o punte de legătură între cultura indiană şi alte culturi ale lumii – română, franceză, engleză, pakistaneză, africană – prin spectacole, proiecţii de film, expoziţii, ateliere, workshop-uri şi întâlniri.
Ediţia din 2017 a festivalului a explorat dimensiuni importante ale culturii naționale și internaționale în cadrul mondial actual, aflat sub semnul globalizării şi al migraţiilor: ideea de identitate naţională, valori culturale, tradiţie şi continuitate, revalorizare culturală, colaborări interculturale, apartenenţă şi rădăcini, incluziune socială…
“Namaste India este un eveniment unic, iar eu și soțul meu suntem încântați că suntem implicati în organizarea lui. România face parte dintre puținele țări din Europa în care un festival despre cultura indiana are loc la o scară atât de mare. Respectiv, evenimentul – ce se întinde pe două luni, prezinta pe larg muzica tradițională, dansurile, arta, filmele și literatura – este înduioșător să vezi că în România oamenii chiar apreciază formele de entertainment indiene și cultura noastră și reușesc să se identifice într-un mod sau altul cu ele. Este o onoare pentru noi să interacționăm în România cu prieteni ai Indiei, nu doar în București, ci și în orașe precum Cluj-Napoca, Iași și Bacău, subliniază doamna Kathyayini Chandra, soția Ambasadorului Indiei în România – Excelența Sa Dr. A.V.S. Ramesh Chandra. De altfel, doamna Kathyayini Chandra, ne-a răspuns la câteva întrebări legate tocmai de temele menționate mai sus.
"Sari-ul întâlnește ia" a fost de curând, tot în cadrul evenimentelor legate de dialogul intercultural, o sărbătoare a costumelor tradiționale din India și România. Pe lângă sari-uri superbe din diferite regiuni, am putut admira ii vechi, de colecție. O inițiativă deosebită pe care ne-am dori-o mai des pusă în practică, Doamnă Kathyayini Chandra, credeți că este posibil?
Kathyayini Chandra (foto): "Sari-ul întâlnește ia" a reprezentat și reprezintă o celebrare a costumelor tradiționale din India și România. În plus, alături de minunatele sariuri s-au putut admira și unele piese vestimentare purtate în vechime de românce. Similar cu ia, sari-ul este purtat și țesut în mod diferit în fiecare regiune a Indiei. Am fost încântați că am reușit să sublinem această diversitate locală.
De exemplu, în Gujarat, "leheriya" și sari sunt purtate împreună cu "pallu" – partea aceea largă care atârnă în partea de jos a sari-ului – în față, în timp ce în alte locuri din India "pallu" se poartă în spate.
Și ia variază de la regiune la regiune în România. În acest context, suntem fericiți să avem o întâlnire între sari-ul indian și ia românească. Am crezut că e foarte potrivit să facem acest eveniment în iunie, când românii sărbătoresc ia în toată țara. Și da, sperăm să mai facem un astfel de eveniment, cât de curând! Am învățat multe lucruri despre ambele culture, grație acestui fapt, și sperăm să le putem împărtăși cu audiența.
Cum ați descrie lucrurile care ne aduc împreuna pe noi, ca națiuni?
India și România au avut relații cordiale și diplomatice în ultimii 70 de ani. Ne asemănăm în multe privințe și avem o cantitate mare de respect unii pentru alții. Ambele națiuni au tradiția de a folosi remedii naturiste, încurajează valori familiale precum respectul pentru cei în vârstă, dar au și evenimente fastuoase în cadrul cărora costumele joaca un rol important. Am fost în special impresionați de cunoștințele și expunerea pe care o au oamenii la moștenirea culturală și spirituală indiană.
Ne puteti spune concluzii legate de festivalul culturii indiene? Ce alte evenimente pregățiți?
Muzica, dansul și yoga sunt cele mai importante lucruri pe care India le poate oferi lumii și suntem încântați că am reușit să le evidențiem în cadrul festivalului. Am avut dansatori kathak, o expoziție de fotografie, proiecții de filme documentare, un concert cu muzica clasică, workshop-uri de yoga și o trupă de muzică indiană, formată în Londra, numită Side Partition.
Per total, timpul investit în pregătirea acestui eveniment a fost minunat și am primit un feedback plăcut. În viitor, ne dorim să înființăm un centru de yoga și de predare a limbii indiene în cadrul Ambasadei, cât de curând. De asemenea, pregătim lansarea unei cărți despre Mahatma Gandhi, în limba română, în luna septembrie. De altfel, le recomand cititorilor Revistei CARIERE și nu numai să participe și la "Embassy's Festival" de la Romexpo în București, unde vom fi prezenți cu diverse activitati în luna septembrie.
Din punctul dvs de vedere, ce anume din cultura, societatea și tradițiile indiene ați vrea să se reflecte în țara noastră?
Un mix de antic și modern. Bollywood e foarte apreciat aici, la fel și serialele noastre, precum și muzica și dansul. Cred că e un echilibru bun. Am fost încântați să aducem blockbuster-ul "Bahubaali" în România. Încercăm de asemenea să organizăm mai multe întâlniri față în față între români și indieni. Centrul pentru Studii Indiene din Cluj a stabilit un bun raport și de asemenea vrem să vedem inițiative de acest gen și în București.
Romania și India au demarat relațiile diplomatice pe 14 decembrie 1948. În 2018 vom sărbători 70 de ani de la acest eveniment important – atât pentru noi cât și pentru voi. În acest context, festivalul "Namaste India" de anul viitor va include activități speciale? Va fi diferit?
Așteptăm cu nerăbdare împlinirea celor 70 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. Festivalul de anul viitor va fi cu siguranță mai mare și va avea evenimente speciale dedicate legaturilor diplomatice dintre India și România. Vom folosi cunoștințele acumulare în acest an pentru a ne asigura că vom ajunge la și mai multă lume în 2018.
Ce va place cel mai mult la România?
Oamenii! Sunt foarte amabili și ospitalieri. Am întâlnit români de tot felul – muzicieni, profesori etc. și toți au un respect profund și apreciere pentru India. Mi-au plăcut în mod special minele de sare din Turda, colecțiile de artă din București, arhitectura bisericilor medievale și faimosul castel Bran. Cu siguranță aștept cu nerăbdare să văd ce îmi mai rezervă șederea mea aici!