România și Marea Britanie, fruntașe în Europa la prevenirea riscurilor psihologice în companii
Siguranța și securitatea la locul de muncă reprezintă domenii prioritare pentru companii și organizatii, având în vedere că numărul accidentelor la locul de muncă rămâne în continuare ridicat. Dacă în cazul accidentelor fizice statisticile sunt mai concludente, o categorie de riscuri emergente mai dificil de cuantificat sunt riscurile psihologice. Acestea apar mai cu seamă în cazul locurilor de muncă ce implica lucrul cu clienți dificili, pacienți sau studenți. Având în vedere amploarea acestor noi amenințări a securității la locul de muncă, organizațiile încep să implementeze proceduri pentru a lupta împotriva lor. În prezent, 33% din organizațiile cu peste 20 de angajați au un plan care prevede abordarea factorilor de risc psihologic, România și Marea Britanie fiind fruntașe la acest capitol, unde peste 50% din organizațiile luate în calcul aplică astfel de strategii. (sursa: EU-OSHA – European Survey of New and Emerging Risks)
Un alt factor important îl reprezintă presiunea timpului, indicată ca un tip de risc psihologic de către 43% dintre angajații luați în calcul în cadrul studiului efectuat de EU-OSHA în 50.000 de locuri de muncă din Europa. Remedierea situațiilor de risc psihologic la locul de muncă este îngreunată de o dificultate în a vorbi despre ele.
Potrivit unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, circa 2,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor sau bolilor cauzate la locul de muncă. Mai mult, același studiu relevă faptul că la fiecare 15 secunde, 153 de muncitori sunt victime ale unui accident la locul de muncă. (sursa: International Labour Organization).
Iată cum arată, în cifre, domeniul siguranței ocupaționale la nivel global (sursa: Organizația Internațională a Muncii):
- 2,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor la locul de muncă;
- Un muncitor moare odată la 15 secunde din cauza unui accident la locul de muncă;
- 153 de angajați au un accident la locul de muncă odată la 15 secunde;
- 160 de milioane de oameni suferă de boli generate de locul de muncă;
- 313 de accidente non-fatale la locul de muncă au loc în fiecare an;
- În termeni economici, accidentele și bolile survenite la locul de muncă reprezintă peste 4% din PIB-ul anual la nivel global;
Cifrele sunt alarmante și la nivel european, având în vedere ca 24% dintre respondenții unui sondaj paneuropean (UE-28) efectuat de Eurofound susțin că siguranța și sănătatea lor sunt afectate de condițiile de muncă. În ceea ce privește domeniile de activitate, procentele sunt mai ridicate în cazul unul domenii precum agricultură, construcții, transport și depozite (până la 41% dintre angajați consideră că sunt expuși unor riscuri la locul de muncă). La polul opus, în cazul domeniilor financiar, asigurări și bancar, doar 10% dintre angajați susțin că siguranța și sănătatea le sunt afectate la locul de muncă. (sursa: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions 2014)
Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme legate de sănătatea și siguranța la locul de muncă, evenimentul Workplace Safety and Management Forum, care va avea loc pe 1 octombrie 2015 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, va aborda teme precum tendințe în siguranța ocupațională, inovații tehnologice în protecția muncii, instrumente pentru prevenirea accidentelor industriale, accesarea de fonduri europene pentru protecția angajaților. Conferința de business va lansa anul acesta, în premieră națională, Romanian Safety Awards. Lansarea acestei categorii va include prezentarea modalităților de înscriere pentru specialiști și companii, urmând ca gala să fie lansată oficial începând cu ediția de anul următor. Conferința va reuni speakeri cu reputație europeană și internațională, care vor aduce abordări inedite în ceea ce privește prevenirea accidentelor la locul de muncă, precum și tehnici sau practici bazate pe cele mai recente dezvoltări din domeniu.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, calendarul complet și invitații fiecărei sesiuni, vă invităm să accesați www.conference-arena.com.