Romania, ultimul loc in UE in privinta angajarii persoanelor cu dizibilitati
"Daca la nivelul Uniunii Europene, nivelul de ocupare a fortei de munca de catre persoanele cu dizabilitati este de 50%, in Romania doar 4,2% din totalul persoanelor cu dizabilitati aveau un loc de munca la 31 martie 2010. Conform datelor statistice ale Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH): din 681.558 persoane cu dizabilitati, doar 28.826 erau angajate in munca. in domeniul dizabilitatii intelectuale, situatia este catastrofala, mai putin de unu la suta din persoanele cu aceasta dizabilitate avand un loc de munca, adica 977 persoane. Din numarul total de persoane cu dizabilitati angajate in munca, doar trei la suta sunt persoane cu dizabilitate intelectuala si doar cinci la suta cu dizabilitate psihica", se arata in raport.
Directorul Fundatiei "Pentru voi", Laila Onu, a declarat, la lansarea raportului, ca din legislatia romaneasca lipseste orice fel de referire la obligativitatea de a angaja persoane cu dizabilitate severa, singura conditie impusa unitatilor protejate fiind de a angaja o treime din numarul total de angajati persoane cu dizabilitati.
"Dupa patru ani de aplicare a legii, rezultatele sunt sub asteptari din cauza reglementarii insuficiente a obligatiilor unitatilor protejate, respectiv a unei corelari intre facilitatile acordate si numarul de persoane cu dizabilitati angajate si gradul lor de dizabilitate. Este evident ca legislatia ar trebui sa prevada facilitati mai mari pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati severe deoarece costurile implicate sunt mult mai mari", a declarat Laila Onu, citata de Mediafax.
"Municipiul Focsani inregistreaza cea mai mare pondere a persoanelor cu dizabilitati angajate, anume 2,26 la suta insa departe oricum de minimul de 4 la suta statuat in lege. Per total, la nivelul tuturor primariilor municipii resedinta de judet, la care se adauga Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si primariile sectoarelor Municipiului Bucuresti, ponderea persoanelor cu dizabilitati angajate este de 0,45 la suta din numarul total de angajati, de aproape noua ori mai putin decat prevede legea ca nivel minim", se mai arata in proiect.
La nivelul autoritatilor centrale, doar 0,28 la suta persoane cu dizabilitati au fost incadrate intr-un loc de munca, cele mai multe fiind in Ministerul Transporturilor (1,274 la suta din totalul de angajati), urmat de Senatul Romaniei cu 1,168 la suta.
"O serie de institutii centrale nu au angajat nicio persoana cu dizabilitati precum Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Muncii sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii", se precizeaza in raport.
Pe de alta parte, se arata ca autoritatile locale au angajat, in 2010, intr-o mai mare masura persoane cu dizabilitati fizice (44 la suta) si somatice (40 la suta) si nu a angajat deloc persoane cu dizabilitati mentale, cu HIV – SIDA sau cu boli rare.
Raportul a fost realizat in cadrul proiectulului "Nu mai ignorati persoanele cu dizabilitati intelectuale!", finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.