Românii cu datorii NU pot să-și declare falimentul personal nici în 2016
„Suntem într-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcțională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa ușor.
Planul Guvernului este pe un an, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan", a anunțat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, după şedinţa de Guvern.
ANPC ar avea nevoie, pentru aplicarea legii, de angajarea a 180 de persoane în instituţie și alţi 140 în comitetele de insolvență. În plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească încă 600 de judecători și să angajeze 750 de grefieri.
Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean care nu mai poate să-şi plătească datoriile, din cauze obiective şi nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe cinci ani în baza unui plan de redresare financiară, toate cheltuielile datornicului fiind verificate de un administrator judiciar. Nu pot beneficia de prevederile acestei legi persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, cei care au ajuns în faliment fraudulos sau au acumulat datorii prin cumpărături costisitoare. Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai anul acesta și publicată în Monitorul Oficial în iunie.