Salvați Copiii: Nu e nevoie de aprobări de la minister pentru a face donații către spitale
Cauza copiilor născuți prematur este încă foarte actuală în țara noastră. Alături de Dorna, facem eforturi constante pentru a îmbunătăți situația din maternități. Anul acesta, toți românii se pot implica, fie că aleg să doneze timp, fie că aleg să doneze bani” a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Gabriela Aexandrescu președinte executiv Salvați Copiii România a declarat că spitalele incluse în program au fost alese în funcție de nevoi și pe baza analizei datelor statistice privind mortalitatea bebelușilor. Astfel în 2015 au fost în programul de dotare maternități din București- Spitalul Clinic de Urgență Cantacuzino, Brașov- Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, Caransebeș-Spitalul Municipal de Urgență, Hunedoara -Spitalul de Urgență, Târgu-Mureș-Spitalul Județean de Urgență, Roman-Spitalul Municipal de Urgență, Sibiu-Spitalul Municipal de Urgență, Câmpulung Moldovenesc-Spitalul Municipal de Urgență, Timișoara-Spitalul Clinic Municipal de Urgență și Vaslui-Spitalul Județean de Urgență.
Președinta organizației „Salvați Copiii” a declarat că toate incubatoarele sunt funcționale și nu sunt ținute împachetate într-o cameră așa cum se întâmplă de obicei cu aparatura nouă care este donată spitalelor și nu este folosită din lipsă de personal sau traininguri de specialitate.
Întrebată dacă este nevoie de aprobări de la ministerul Sănătății pentru a putea dona echipamentele necesare către maternități, aceasta a răspuns că nu e nevoie de astfel de demersuri. „Se întocmește actul de donație cu spitalul, nu e nevoie de alte formalități”.
De asemenea aceasta a adăugat că unele spitale fac eforturi pentru a igieniza corespunzător camerele care vor fi dotate cu incubatoare noi. Copiii născuți prematur pot petrece până la 3 luni în incubatoare, pentru a ajunge la parametrii normali de viață, iar în această perioadă, fiecare secundă poate face diferența dintre viață și moarte.
În 2015, campaniei „Grijă pentru copii” i s-a alăturat și Simona Halep.
“Pentru mine o secundă de concentrare înseamnă un punct, o înfrângere sau o victorie, însă pentru copiii născuți prematur o secundă este critică. Aș vrea să-i ajutăm împreună să traverseze această secundă critică” a declarat Simona Halep numărul 3 WTA.
Anul acesta prin campania „Grijă pentru copii” românii pot dona secunde din viața lor. O pot face în două moduri – urmărind clipul de susținere al campaniei pe site-ul www.dorna.ro sau creându-și propriul clip de susținere. Dorna va aduna secundele donate prin vizionarea clipurilor, iar de fiecare dată când se cumulează echivalentul a 3 luni, va dona câte un echipament de specialitate dedicat îngrijirii copiilor născuți prematur. Conform informațiilor de pe site-ul organizației „Salvați Copiii” un incubator poate costa între 10.000 și 30.000 de euro. În 2014, organizația a dotat 27 de maternități, suma alocată depășind 2 milioane de lei.