Şcoala de vară, primul pas către angajare
ArcelorMittal caută tineri care, în primul rând, îşi doresc să muncească, dar care să şi răspundă anumitor cerinţe de cunoştinţe tehnice de bază în specializarea pentru care se pregătesc. „Dorinţa de învăţare/dezvoltare este o caracteristică foarte căutată de noi. Mulţi tineri cred că, odată cu terminarea facultăţii, perioada de învăţare a luat sfârşit. Noi le spunem că de-abia acum începe cu adevărat, iar unii sunt oarecum surprinşi”, explică Mihaela Crăciun, HR Director ArcelorMittal Galaţi & BDSE.
Ea spune că oportunităţile de dezvoltare din cadrul companiei sunt mari, de la Centrul de Training intern, cu un portofoliu foarte variat, la AMU (ArcelorMittal University), o universitate cu sediul la Luxemburg, care livrează programe în diferite unităţi din grup, plus o platformă de e-learning etc.
În afara unor minime competenţe tehnice, candidaţilor la stagiile de practică li se mai cere să cunoască bine limba engleză, întrucât în companie există echipe mixte de români şi expaţi sau se lucrează în echipe transversale cu alte companii din grup (Franţa, Spania, Africa de Sud, Canada, Belgia, Germania).
„Am observat în CV-urile tinerilor că aproape fiecare îşi trece cu foarte mare uşurinţă calități de «bun comunicator», «bun coechipier». Într-adevăr, ne dorim tineri care să ştie să comunice. În primul rând, să vorbească limba română corect, apoi să aibă răbdare să asculte, să structureze un mesaj, o prezentare, să adapteze comunicarea în funcţie de interlocutor, să ofere feedback constructiv, iar asta înseamnă pentru noi comunicare”, spune Mihaela Crăciun, HR Director Arcelormittal Galați & BDSE.
Anul acesta sunt programate două sesiuni tematice, una în data de 27 mai, iar a doua în luna octombrie. În ceea ce priveşte Şcoala de Vară, aceasta se desfăşoară în lunile august şi septembrie. Locurile sunt limitate, aşa că va exista o competiţie pentru locurile la sesiunile tematice, în jur de 80. La Şcoala de Vară, sunt disponibile 30 de locuri. „Ne aşteptăm anul acesta la o concurenţă mare, având în vedere că pregătim proiecte, acţiuni şi evenimente cu totul şi cu totul speciale”, spune Mihaela Crăciun. Ea recomandă studenţilor să urmărească site-ul companiei la secţiunea Internship, unde vor apărea anunţurile.
Ce i-a determinat să înceapă, în 2012, să organizeze aceste sesiuni de practică? Au existat două motive: primul, că orice angajator îşi doreşte să găsească angajaţii ideali, un lucru care nu este chiar atât de uşor în ceea ce priveşte piaţa oţelului; al doilea motiv a fost faptul că, deşi sunt în top 10 companii din România, nu sunt suficient de cunoscuţi de studenţii din ţară. De aceea, încă de la începutul implementării programului, au făcut promovare în trei centre universitare: Galaţi, Bucureşti şi Iaşi, iar pentru 2015 este în plan şi Braşovul. „Însuşi CEO-ul nostru a lansat o serie de seminarii «Ask the CEO», în care discută cu studenţii despre compania noastră şi despre Internship”, spune Mihaela Crăciun. Cei mai mulţi tineri vin din Galaţi, însă în fiecare an au avut candidaţi şi din Bucureşti, Iaşi şi chiar din Franţa, Belgia, China.
Departamentele care primesc interni sunt cele care lansează proiecte pentru studenţi, acolo fiind nevoie în viitor de ingineri. Cele mai multe proiecte au avut, până acum, legătură cu departamentele de producţie şi mentenanţă, dar, în acelaşi timp, au existat proiecte şi în Departamentele de Mediu, Audit Intern şi Resurse Umane.
La finalul programului, fiecare intern prezintă în faţa CEO-ului rezultatele proiectului la care a lucrat timp de două luni şi, tot în cadrul acestui eveniment, se anunţă internii care ar putea rămâne în companie. Fiecare intern primeşte o recomandare oficială, în care este specificată perioada în care a lucrat şi proiectul realizat.
De la începutul derulării programelor, în sesiunile tematice au participat în jur de 450 de studenţi, în vizite şi stagii de practică în jur de 600, iar la Şcoala de Vară, 84.
Dintre internii de până acum au fost angajaţi 20 de tineri. „Depinde numai şi numai de ei. Noi nu avem un target concret, ne dorim să rămână toţi, dacă dovedesc interes real, adaptabilitate, dorinţă de dezvoltare, creativitate”, conchide Mihaela Crăciun.
Avantaje pentru interni
- Studenţii care participă în programul de Internship de la ArcelorMittal Galaţi sunt, în primul rând, selectaţi. Primul câştig ar fi experienţa unui proces de selecţie şi recrutare.
- Apoi este interacţiunea cu realitatea tehnică: îşi pot da seama de complexitatea viitoarei meserii, de dificultăţile ei.
- La Şcoala de Vară, timp de două luni, are loc o perioadă de dezvoltare accelerată a tinerilor, deoarece aplică noţiuni teoretice în proiecte concrete, alături de mentorii lor (fiecare intern are un mentor).
- Mai mult, în fiecare săptămână o zi este dedicată sesiunilor de training şi dezvoltare.
- Avantajul final, dar nu esenţial, este posibilitatea de a rămâne în companie, adică să primească o ofertă de angajare.
Alte proiecte pentru tineri
- Primul proiect care a fost deja implementat a însemnat crearea unui sistem de burse pentru studenţi. Au fost doar patru burse în prima jumătate a anului, însă din toamnă alte 10 vor mai fi acordate pentru Galaţi şi Iaşi.
- Un alt proiect este influenţarea, atât cât se poate, a curriculei universitare din domeniul tehnic.
- Nu în ultimul rând, anul trecut au lansat la Galaţi o Şcoală de Ucenici pentru absolvenţii de licee şi şcoli profesionale.
Concret, timp de 6 luni au fost angajaţi 20 de tineri pentru a fi pregătiţi profesional pentru companie. După acest stagiu, vor rămâne cei care au dovedit că-şi doresc şi au şi arătat asta. Din prima serie care se va finaliza în luna mai vor rămâne în companie mai bine de 75%, iar din toamnă se va lansa a doua serie a Şcolii de Ucenici.