Școala mea Verde, un proiect destinat refacerii școlilor pe principiul clădirilor verzi
În urma unui concurs organizat în perioada aprilie-iunie 2013, cinci școli din patru județe ale României au fost desemnate câștigătoarele titlului de Școli Verzi: Școala Gimnazială Maxus-Iași, Școala Gimnazială Blăgești-Iași, Școala Gimnazială ,,Mircea Vulcănescu”- Maramureș și Școala Gimnazială ,,Vasile Alecsandri”-Neamț, Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”- Brăila. Un obiectiv strategic al proiectului Școala mea Verde este de a dezvolta comunități responsabile față de mediul înconjurător prin educație, conștientizare – o înțelegere față de întreg mediul și probleme lui, cunoașterea și interacțiunea cu mediul, atitudinea responsabilă a copiilor, a părinților și a profesorilor, deprinderile și participarea acestora.
Au participat 100 de școli
În cadrul concursului organizat pentru transformarea școlii într-una verde, 100 de școli publice au participat activ, copiii, profesorii și comunitatea implicându-se prin prezentarea importanței cunoștințelor de ecologie, colectarea selectivă a deșeurilor și responsabilizarea comunității prin lecții de ecologie deschise ținute chiar de elevi la școala și în comunitate.
Totodată, la nivelul întregului proiect au fost implicați 23.160 elevi, 7.372 părinți, 1.173 profesori și au fost colectate 124 de tone deșeuri reciclabile, după cum urmează : 24.518 kg plastic, 74.013 kg hârtie/carton, 1.782 kg aluminiu/metal, 10.050 kg sticlă, 105,7 kg baterii, 25,8 kg corpuri de iluminat, 13.319 kg DEEE și 380 kg textile.
Încurajează un comportament responsabil față de mediu în rândul copiilor
,,În România există aproximativ 24.500 de școli ce găzduiesc zilnic în medie 20% din populația României, copiii petrecându-și 60% din zi în acestea (conform Institutului de Științe ale Educației). Multe dintre aceste școli au nevoie de consolidare și renovare urgentă, însă în România nu există o situație clară a acestora și nicio strategie națională pentru renovarea lor. Scopul proiectului Școala mea Verde este acela de a mobiliza oameni pentru o cauză și de a-i învăța pe aceștia că totul se obține prin muncă”, a declarat Andrei Cosuleanu, coordonatorul proiectului.
Proiectul își propune să încurajeze comportamentul responsabil față de mediu în rândul copiilor, profesorilor și părinților, iar principalul obiectiv este implementarea unei strategii naționale de refacere a școlilor publice din România folosind principiul clădirilor verzi.
Autoritățile locale susțin „inițiativa verde”
Astfel, în perioada octombrie-decembrie 2013, coordonatorii proiectul Școala mea Verde au organziat caravane la fiecare școală câștigătoare pentru a vedea exact situația acestora. De asemenea, inițiativa verde pentru refacerea școlilor va fi susținută și de autoritățile locale. Nevoile cele mai urgente ale celor cinci școli sunt : izolația termică, centrala termică și instalații, schimbarea pardoselii, schimbarea acoperișului și a tâmplăriei, realizarea de grupuri sanitare adecvate, acestea reprezentând cele mai mari investiții.