Se caută sudori, îngrijitori de bătrâni și tâmplari
Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la cursuri de formare se orientează către munca de office, spun experții FDP. În ultimul an, cele mai căutate domenii de calificare au fost operator calculator și contabilitate. Cu toate acestea, specialiștii le recomandă românilor care vor să-și găsească ușor de muncă să se orienteze către meserii.
După cursurile de formare profesională, derulate de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, cea mai mare rată de angajare imediată (circa 50%) au avut-o participanții la cursul de sudor. Pentru cei calificați ca mecanic-auto rata de angajare imediată a fost de aproape 30%, iar pentru cei care s-au pregătit pentru îngrijirea bătrânilor, de 17%. Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanții din domeniul comercial, deși piața cere oameni calificați.
Domeniile în care s-a oferit calificare au fost din sectorul confecții metalice și auto (sudor electric, mecanic auto), comercial (comerciant vânzător mărfuri alimentare), panificație (patiser, brutar-patiser), financiar-administrativ (competențe antreprenoriale, contabilitate primară, operator introducere, validare și prelucrare date) și asistență la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu). Cursurile de sculer matrițer și de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizate din cauza lipsei de interes a potențialor participanți, deși angajatorii caută oameni calificați și în aceste domenii.
Tinerii nu se grăbesc să se angajeze
Cursurile au fost urmate de 329 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din București și Ilfov. Jumătate dintre cei înscriși sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puțin interesați de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanților). Denisa Fleșner, consilier în cadrul proiectului, spune că mulți oameni cu studii medii nu știu să întocmească un CV și cum să se comporte la un interviu. În plus, nivelul de așteptări este la mare distanță de ceea ce oferă piața muncii. „Când vin la consiliere, oamenii vor salarii cu cel puțin 25% mai mari decât oferă piața și își doresc să lucreze ore puține și să aibă un program flexibil”, spune Fleșner.
Tinerii, mai ales, au nevoie de orientare profesională. „După ce termină școala sunt debusolați, nu știu ce să facă, sunt neîncrezători în puterile lor. Au nevoie de stagii de practică. E nevoie și ca familia să-i încurajeze să caute de lucru. Mulți sunt întreținuți de familie, nu simt o presiune să se angajeze, nu simt nevoia să devină autonomi. După angajare, ei au nevoie mereu de stimulare și confirmare a valorii”, consideră specialistul.
Peste 500 de persoane au primit informaţii despre tendinţele pieţei muncii şi au beneficiat de sprijin pentru identificarea aptitudinilor și intereselor profesionale, pentru realizarea cv-ului, căutarea unui loc de muncă şi prezentarea la interviul de angajare. Proiectul ”Califică-te pentru o șansă reală pe piața muncii” a avut un buget de 2.037.322 lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.