Sfaturi, încurajări şi poveşti de viaţă pentru 1000 de liceeni
De luni până vineri (10-14 Martie), în intervalul orar 18:00-20:00, au luat cuvântul câte trei profesioniști consacrați, dornici să le împărtășească sincer experiențele lor de viață, cu bune și cu rele, în speranța că le vor servi drept inspirație și îi vor ajuta să își descopere vocația si să identifice soluțiile optime pentru viitorul profesional.
Cei 15 invitați prezenți în prima săptămână a conferințelor practice din București, le-au oferit tinerilor nu doar sfaturi și încurajări, ci și suportul necesar pentru a-și îndeplini visurile, oferindu-se să devină mentor pentru câte un licean aspirant la o carieră similară. Lecţiile de viaţă au fost oferite de Cristian China Birta (alias Chinezu), Simona Catrina, Mihaela Tatu, Andreea Raicu, Vasile Calofir, Cristina Cioran, Dana Săvuică, Marius Ghenea, Roxana Ciuhulescu, Andreea Marin, Ovidiu Tender, Rucsandra Hurezeanu, Cristi Martin, Berti Barbera și Andi Vasluianu.
Prima seară de conferințe a adus în fața tinerilor profesioniști din blogging, presă și televiziune. Bloggerul Chinezu a luat cuvântul pentru a le vorbi tinerilor despre avantajele bloggingului, urmat fiind apoi de jurnalista Simona Catrina și omul de televiziune Mihaela Tatu, ambele împărtășindu-le liceenilor perspectiva lor asupra vieții, cursul neașteptat al planurilor de viitor și cum poți să îți păstrezi zâmbetul pe buze orice s-ar intampla.
Andreea Raicu a deschis cea de-a două seară a conferințelor și nu s-a ferit să le împărtășească tinerilor și momentele mai puțin frumoase prin care a fost nevoită să treacă în drumul ei spre cariera strălucită cu care se poate lăuda în prezent, Vasile Calofir a ridicat sala în picioare prin modul optimist în care și-a spus povestea de viață – de la un simplu muncitor în Gara de Nord, la actorul de succes de astăzi, iar Cristina Cioran a dezvăluit cum actoria a devenit propriul refugiu după ce, ascultând de părinți, nu și-a putut vedea realizat visul de a deveni cântăreață. Păreri contradictorii privind calea pe care să o aleagă în carieră au existat și între Dana Savuică și părinții ei, care sperau ca fiica lor să urmeze Dreptul, dar asta nu a împiedicat-o să devină model si apoi femeie de afaceri de succes.
Marius Ghenea le-a deschis tinerilor apetitul pentru antreprenoriat, i-a atenționat pe cei dornici să-și deschidă într-o bună zi propria afacere că succesul depinde foarte mult de munca în echipă, în timp ce Roxana Ciuhulescu le-a ridicat nivelul de adrenalină împărtășind-le imagini de la acțiunile în care a însoțit echipele militare, dovedind că și cele mai îndrăznețe vise se pot adeveri.
Andreea Marin i-a încurajat pe liceeni să lupte pentru idealurile lor și să răzbată în viață cu propriile forțe, păstrându-și intactă integritatea. Rucsandra Hurezeanu a vorbit despre cum a făcut posibilă dezvoltarea unui model de business mai puțin cunoscut pe piața din România, iar Ovidiu Tender a întreținut interesele tinerilor pentru afaceri dezvăluind principiile după care orice antreprenor ar trebui să se conducă.
Ultima zi a conferințelor practice a fost dedicată artelor frumoase: Cristi Martin i-a provocat pe cei mai curajoși la scurte sesiuni de improvizație, Berti Barbera le-a vorbit despre valorile muzicale, iar Andi Vasluianu le-a prezentat drumul pe care l-a parcurs, lucrând ca tâmplar și vânzător la butic, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă unul dintre cei mai buni actori.
Vineri, la finalul seriei de conferințe, a fost desemnat prin tragere la sorți câștigătorul locului gratuit în Tabăra Coolturala BookLand. Alți liceeni norocosi, câte unul în fiecare oraș în care BookLand Evolution va poposi pe durata celor 120 zile (10 Martie – 15 Iunie & 22 Septembrie – 14 Decembrie), vor avea șansa să petreacă o vară de neuitat în Tabăra BookLand.
Dincolo de inspirația profesională, BookLand Evolution le-a oferit tinerilor și oportunitatea de a se implica într-o cauza nobila. Astfel, ziua de sâmbătă, 15 Martie, a fost dedicată unei acțiuni de voluntariat, în cadrul căreia liceenii au „instalat” cărți gratuite în Centrul Vechi.
Aventura culturală continuă și în alte 22 de orașe, caravana Conferințelor practice desfășurându-se deja în Ploiești timp de o săptămână.