Sfaturi pentru viata inainte si in timpul serviciului
1. Incearca sa ajungi la birou cu 15 minute mai devreme astfel incat sa nu intri direct in e-mailurile pe care le-ai primit ci, din contra, sa-ti treci in agenda principalele misiuni pe care le ai de indeplinit in ziua respectiva si, mai mult, daca este luni, iti poti centraliza si principalele misiuni din saptamana respectiva – in timp ce tu scrii ti se aprinde si computerul. Dupa ce ai terminat de scris poti sa-ti faci si un ceai si, eventual, o curatenie rapida pe birou astfel incat sa lucrezi in ziua respectiva cat mai organizat, fara sa ai surse de distragere a atentiei pe langa tine: documente ratacite, praf, biletele aruncate si tot asa.
2. Incearca sa faci 20 de minute miscare dimineata cand te trezesti. Poti alege sa faci flotari in combinatie cu genoflexiuni si abdomene plus cateva intinderi (streching) sau, daca preferi, faci stretching si apoi poti alerga 7-10 minute in jurul casei/blocului, intr-un parc daca esti in apropierea unuia, pana la statia de metrou sau autobuz, pana la masina ta daca ai parcat-o intr-o zona mai indepartata si tot asa. Ce legatura are asta cu organizarea muncii de la birou? O sa vezi ca o sa ajungi la birou revigorat, buna circulatia a sangelui ca urmare a exercitiilor facute te va ajuta sa nu-ti mai fie frig si nici sa casti incontinuu.
3. Dupa antrenament bea apa, mananca un mic dejun compus din oua, spanac, salate etc. si, ulterior, un fruct. Se recomanda dimineata si un pahar de apa cu lamaie (incearca sa mananci si lamaia). Apa are cea mai mare putere dintre toate bauturile existente de a-ti potoli setea si curata trupul, iar lamaia ajuta la ameliorarea simptomelor digestive, este recomandat pentru ingrijirea pielii – de aceea poti consuma lamaie zilnic daca doresti-, elimina kilogramele in plus, elibereaza caile respiratorii, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si elimina durerile dentare, sucul de lamaie contribuie la lichefierea secretiei biliare, ajutand astfel la ameliorarea simptomelor de malarie. Zeama de lamaie actioneaza ca un purificator al sangelui. Sursa de informatii: timpul.md.
4. De indata ce ai ajuns la birou este posibil ca anumiti colegi sa-ti solicite tot felul de lucruri, ex: Hai sa ne intalnim 5 minute ca sa-ti spun ceva important; propun sa analizam acum pana in ora 12:00 documentul de ieri pentru a-l revizui.
Este important sa repartizezi intalnirile acestea care parca uneori apar ca un bumerang in fata ta. Astfel daca nu poti onora o intalnire poti comunica interlocutorului ora la care esti disponibil astfel incat sa-ti respecti propriul tau timp. Daca iti respecti timpul o sa sesizezi ca si el te va aprecia pe tine cand nici nu te astepti…
5. Incearca sa-ti lipesti pe birou o foaie A4 ce contine cele mai importante obiective din luna respectiva. Daca nu alegi sa le scrii de mana ci le redactezi la computer, asigura-te ca le scrii cu un font mai mare (16 spre exemplu). Textul respectiv poate fi insotit si de un desen motivational (ex: Popeye sau Superman) astfel incat sa-ti personalizezi fisa de obiective.
6. Daca ai mai multe nelamuriri cu privire la o anumita activitate, incearca sa le schitezi in intrebari si sa le adresezi managerului tau sau persoanei care crezi ca te poate ajuta – astfel persoana respectiva va avea timp sa le analizeze si sa iti raspunda cat mai curand la ele. Preferabil sa transmiti un e-mail cu intrebarile grupate – astfel incat totul sa fie centralizat.
7. In pauza de masa nu strica sa faci o plimbare de 10-15 minute in afara sediului companiei la care lucrezi. Vei fi tu si cu gandurile tale – o astfel de intalnire nu poate fi ratata!
Spor la birou!