Sindicaliştii cer demisia şefului ANAF
Pe perioada acțiunii desfășurate în București, finaţiştii din toată ţara vor întrerupe lucrul cu publicul și vor protesta în fața administrațiilor județene ale finanțelor publice.
"Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al SED LEX.
Sindicaliștii îl acuză pe șeful ANAF de "acțiuni de represiune și pedepsire ale angajaților" pentru participarea la o acțiune de protest în data de 3 noiembrie.
"Insistăm însă asupra faptului că acțiunile de represiune ale președintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaților pentru participarea la o acțiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că președintele ANAF dorește să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituției, chiar cu prețul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur și simplu dispoziția unui șef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecințe negative, nu numai pentru cariera funcționarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcționa instituția în raport cu orice altă persoană fizică și juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcții de conducere în instituțiile statului", se arată în comunicatul Alianței sindicale.
Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, i-a demis din funcție în data de 9 noiembrie pe șefii Direcțiilor de Finanțe din Timișoara și Iași pentru că aceștia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcției de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.