Sindicalistii din banci vor salariu minim de 1.500 de lei
Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAI), Constantin Paraschiv, in aceasta vara se vor demara negocierile pentru semnarea contractului colectiv pe ramura cu cele cinci confederatii patronale reprezentative la nivel national.
“Nici bancile si nici asiguratorii nu au constituit asociatii sau uniuni patronale, dorinta de a nu avea un contract colectiv de ramura fiind unul dintre motive. Cele doua asociatii profesionale, ARB si UNSAR nu au reprezentare patronala. La ARB a existat propunerea de a se transforma asociatia intr-o uniune patronala, dar bancile s-au opus. O sa le facem o surpriza, pentru ca legea ne permite, si o sa negociem un contract colectiv de ramura cu cele cinci confederatii patronale reprezentative la nivel national. Bancile si asiguratorii vor fi obligate sa-l accepte”, a declarat Paraschiv pentru Mediafax.
Revendicari
Printre cerintele minime urmarite de sindicate la semnarea contractului colectiv se numara stabilirea unui salariu minim pe ramura si a numarului minim de plati compensatorii acordate in momentul disponibilizarii. Potrivit lui Paraschiv, in nicio banca nu se mai regasesc angajati de suport, toate servicile fiind externalizate, dar salariul minim brut nu depaseste 1.200 de lei, respectiv un salariu mediu net de sub 1.000 de lei. El a spus ca in prezent bancile au o putere mare de negociere, fiecare contract colectiv fiind discutat la nivel de unitate, aratand ca un prag rezonabil pentru salariul minim pe ramura ar putea fi de 1.500 de lei.
Salariul mediu net pe banca a urcat anul trecut cu 24,3%, de la 3.028 lei in 2008 la 3.765 lei, la un efectiv de angajati in scadere cu 5,1%, la 67.898 de salariati pe intregul sistem bancar. Cu toate acestea, salariul mediu brut a coborat cu 2,3%, la 5.239 de lei. Potrivit datelor INS, castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2009 cu 8,1% fata de noiembrie, la 1.477 lei, insa era cu 0,8% mai redus comparativ cu aceeasi luna din 2008.
In patru ani, 18.000 noi angajati in vanzari
Bancile au angajat, in perioada 2004 – 2008, peste 18.000 de persoane ca forta de vanzari, iar de la declansarea crizei nu a mai fost nevoie de serviciile lor, cei mai multi fiind redirectionati. "Nu s-a trecut la masuri radicale, dar s-ar putea sa asistam la disponibilizari mai ample decat pana acum, mai ales daca bancile nu reusesc sa obtina rezultate mai bune. Este posibil ca o parte sa fie transferati in continuare pe urmarirea creditelor", a explicat Paraschiv.
Numarul angajatilor in sistemul bancar a scazut cu 3.724 pe parcursul anului trecut. Personalul din centrale s-a redus in 2009 cu 256 de angajati, respectiv cu 1,23%, la 20.394 de persoane.
Paraschiv a criticat bancile in privinta formarii profesionale continue, sustinand ca majoritatea se limiteaza la instruire, in special pe procedurile proprii. "Pregatirea profesionala trebuie sa se finalizeze printr-un certificat de recunoastere a competentelor dobandite, dupa o evaluare. Acum bancile fac instruire, adica mai mult o informare privind regulile si procedurile din interiorul companiei", a adaugat presedintele FSAI.