Singurătatea Directorului General
Percepţia generală despre ei este că au totul de partea lor şi că s-au aranjat pe viaţă– oamenii care deţin poziţia de CEO au putere, prestigiu, influenţă şi avere.
Îmi imaginez că marea parte a publicului s-ar amuza dacă aş afirma că liderii din mediul de afaceri se confruntă cu probleme reale, iar dintre acestea, singurătatea nu este deloc de neglijat.
Un fapt adesea ignorat din start şi rareori discutat este acela că mulţi CEO sunt chinuiţi de sentimentul de izolare odată ce au început să lucreze într-o poziţie de top. Sondajul de opinie CEO Snapshot pe care l-a făcut firma pe care o conduc, RHR International, a dezvăluit faptul că jumătate dintre oamenii care deţin poziţia de CEO se simt singuri în posturile lor, iar din acest grup, 61% cred că acest lucru le afectează performanţa. Cei mai susceptibili de a se simţi izolaţi sunt cei care ocupă pentru prima oară poziţia de CEO. Aproape 70% din cei care sunt pentru prima oară în poziţia de CEO şi se simt singuri şi izolaţi. Ei afirmă că aceste sentimente le afectează în mod negativ performanţa.
Dar nu numai cei aflaţi în poziţia de CEO au acest sentiment. De fapt, singurătatea şi repercusiunile ei pot afecta orice om aflat pentru prima oară într-o poziţie de autoritate. Liderii sunt datori faţă de ei înşişi – şi, mai important, faţă de organizaţiile pe care le conduc – să se asigure că această izolare nu le subminează eficienţa.
Dacă tu eşti CEO, există trei paşi prin care poţi atenua starea de singurătate inerentă funcţiilor de conducere de acest gen:
1. NU NEGA CEEA CE SIMŢI – ACCEPTĂ REALITATEA
Simplul fapt că recunoşti că ai un sentimen de singurătate şi de izolare poate fi, în sine, o uşurare. Dacă îţi negi constant emoţiile, ca să poţi avea în schimb un sentiment (fals) de siguranţă de sine, această negare te va duce la epuizare. Liderii ar trebui să facă în fiecare zi o mică pauză în care să accepte cât de complexe, şi uneori cât de înfricoşătoare, pot fi responsabilităţile lor. Cu cât un lider este mai dispus să accepte această realitate, cu atât îi va fi mai uşor să caute şi să accepte sprijinul de care are nevoie pentru a-i face faţă. Este important să nu confunde acceptarea realităţii cu admiterea eşecului: există un motiv pentru care CEO-ul a fost ales pentru acest rol, iar singurătatea nu înseamnă înfrângere.
2. CAUTĂ SĂ OBŢII UN SPRIJIN DE ÎNCREDERE
Un sistem de sprijin care să fie de încredere este de importanţă crucială pentru a avea realizări, iar un CEO ar trebui să înceapă să îşi cultive propriul grup de consilieri de încredere încă din prima zi în funcţie. Cine ar fi bun pentru un asemenea rol? Nu există un singur răspuns. În funcţie de cât de mult te simţi în largul tău cu fiecare dintre ei, consilierul poate fi un membru de încredere al board-ului, soţia/soţul sau chiar fostul CEO. Un lucru mai important este faptul că acest sistem de sprijin trebuie să funcţioneze în ambele sensuri. Un asemenea consilier reprezintă nu doar un ascultător căruia îi poţi dezvălui, simţindu-te în siguranţă, preocupările şi îngrijorările tale, dar trebuie să fie şi o sursă din care să primeşti un feedback onest şi “fără mănuşi”. Genul acesta de relaţie bazată pe colaborare nu plasează vreuna din părţi deasupra celeilalte. În schimb îţi permite, ca CEO, să îţi recapeţi perspectiva, să îţi aliniezi priorităţile şi să îţi adaptezi practicile de management.
În multe cazuri, pentru un CEO e greu chiar să înveţe să primească feedback, mai ales dacă şi-a creat o armură de om orgolios şi super-încrezător în el. Dacă vrea să devină un lider mai rezistent, va trebui să renunţe la straturile acestea de protecţie şi să accepte feedback-ul venit de la consilierii săi de încredere.
3. PUNE-TE ÎN MIŞCARE ŞI NU TE OPRI
Povara izolării poate duce adesea la inerţie – la acea stare în care te simţi “paralizat” şi incapabil să procesezi în minte următorul pas sau următoarea decizie. Fiindcă deciziile strategice de mare anvergură pe care trebuie să le ia un CEO pot fi copleşitoare (mai ales la început), e uşor să te împotmoleşti în detalii şi să laşi deoparte deciziile care contează cu adevărat. Dacă abordezi direct marile obstacole, acest lucru îţi va creşte încrederea de sine şi te va ajuta să iei mai uşor următoarea decizie importantă, pentru care ai nevoie de o bună judecată. Ca să pornească de undeva, un CEO trebuie să înceapă selectând o singură problemă. Indiferent cât de complexă ar fi, problema trebuie abordată adunând informaţii, căutând feedback-ul şi sprijinul consilierilor de încredere şi, în final, luând decizia, pentru a trece la următoarea problemă.
Chiar dacă un CEO nu trebuie să uite să-i includă şi pe cei din echipa de senior management în procesul de deliberare, el trebuie să ţină cont de faptul că decizia finală îi aparţine. Aşa cum spunea un erou american al secolului nouăsprezece, Davy Crockett, supranumit Regele Frontierei Sălbatice, într-o expresie cu care a intrat în istorie: „Fii întotdeauna sigur că ai dreptate, apoi porneşte la drum“. Iar dacă CEO-ul apelează la oamenii talentaţi din echipa lui şi la echipa sa de sprijin, îşi va reduce sentimentul de izolare şi va căpăta încrederea de care are nevoie ca să “meargă înainte” în timp ce abordează obstacolele care stau în calea succesului organizaţiei sale.
Liderii nu îşi pot permite să ignore că au îndoieli care pot afecta întreaga lor organizaţie
Oricine a intrat într-un nou rol de conducere ştie că sentimentele nu tocmai pozitive care vin odată cu autoritatea sunt, adesea, neaşteptate. Chief Executive Officer-ii şi alţi lideri se dau peste cap ca să îşi menţină o faţadă care să arate celorlalţi că au o încredere de neclintit în ei înşişi – pentru a-şi ascunde astfel nesiguranţa sau anxietatea. Numai că acest ciclu creează probleme periculoase, atât pentru ei, cât şi pentru organizaţia pe care o conduc. În mediul de afaceri din ziua de azi, în care mizele jocului sunt foarte ridicate, liderii nu îşi pot permite să ignore faptul că au îndoieli şi temeri care pot afecta întreaga lor organizaţie. Este vremea ca liderii să recunoască faptul că au asemenea sentimente şi să fie proactivi, astfel încât să şi le depăşească.
(Thomas J. Saporito este preşedinte şi CEO al firmei de dezvoltare a abilităţilor de leadership RHR International).