Siveco te invata sa te ajuti singur!
Cum a aparut la SIVECO ideea sustinerii invatamantului romanesc prin sponsorizarea unor tabere de vara?
In primul rand, as vrea sa va spun ca implicarea companiei noastre in campanii de responsabilitate sociala nu este un lucru nou: facem asta de multi ani, si nu doar pentru domeniul educational, ci si pentru cel umanitar sau artistic.
Data fiind apropierea noastra de mediul educational, prin programul pe care il derulam impreuna cu Ministerul Educatiei (n.r. Sistem Educational Informatizat, programul de informatizare a invatamantului preuniversitar), problemele scolii ne sunt familiare, ajung mai usor la noi.
Scolile de vara au aparut intr-adevar din ideea de a sprijini, de a ajuta sistemul de invatamant sa isi promoveze valorile. Sunt domenii in care elevii si studentii romani sunt extrem de talentati, iar cu putin exercitiu in plus fata de ceea ce fac la scoala, pot obtine rezultate extraordinare. Scoala de Vara SIVECO este un eveniment deschis: nu se adreseaza, asa cum v-ati astepta, doar finalistilor concursurilor educationale organizate de SIVECO. Spre exemplu, anul acesta au participat si primii clasati la concursuri importante, precum Concursul de Informatica Aplicata de la Buzau, Concursul “INFOBYTE” (Targoviste), Concursul “Moisil” (Satu Mare), Concursul “Moisil” (Iasi).
Important este sa crestem o comunitate a dezvoltatorilor de soft educational si nu sa restrictionam accesul la astfel de actiuni. Singura conditie impusa este legata de pasiunea si talentul elevilor pentru dezvoltarea mijloacelor inovatoare de educatie. Daca au si rezultate in domeniu, portile Centrului Virtual de Excelenta SIVECO le sunt intotdeauna deschise.
Competitiile desfasurate in cadrul Centrului Virtual de Excelenta SIVECO (Cupa SIVECO si .Campion) ne-au demonstrat din plin dorinta si talentul participantilor pentru dezvoltarea de software educational. Prin cursurile Scolii de Vara, incercam sa stimulam aceasta pasiune si sa le impartasim din cunostintele noastre (ale echipei SIVECO si ale partenerilor), atat in dezvoltarea propriu-zisa, cat si in project management.
Ce anume reprezinta acest Centru Virtual de Excelenta SIVECO?
Este un cumul de initiative cu un scop comun: promovarea creativitatii in domeniul instruirii informatizate. Pana in prezent, in cadrul Centrului Virtual de Excelenta SIVECO, au fost lansate doua competitii de referinta, amintite anterior: Cupa SIVECO si .Campion.
Finalistii acestor competitii s-au remarcat si la concursurile internationale de informatica din ultimii ani. Aceasta dovedeste ca nu au castigat intamplator la .Campion sau Cupa SIVECO si ca aceste competitii sunt comparabile ca exigenta cu marile concursuri de profil.
Cum s-au desfasurat evenimentele sprijinite de SIVECO de-a lungul timpului?
Punctul comun a fost comunicarea, consolidarea unei punti intre mediul afacerilor IT si tanara generatie pasionata de acest domeniu. O parte dintre aceste evenimente au fost tabere de lucru, unde s-au tinut cursuri de specialitate, altele au folosit cu precadere comunicarea informala pentru a transmite tinerilor din experienta acumulata de profesionistii din lumea IT. In toate aceste reuniuni, atat tinerii (elevi sau studenti), cat si profesorii lor s-au simtit excelent. Cea mai buna dovada in acest sens sunt mesajele de multumire postate de ei pe forumul de pe http://portal.edu.ro.
In afara de aceste intalniri, sa le spunem informale, cum anume intelege SIVECO sa se mai implice in ajutorarea invatamantului romanesc?
Noi am luat contact cu domeniul educatiei tocmai printr-o donatie facuta sistemului de invatamant romanesc. Este vorba de un proiect informatic derulat impreuna cu partenerii nostri, Admiterea Computerizata in Licee in 2001, ADLIC cum ii spunem noi, repetat in anii urmatori tot in regim de donatie. E un proiect la care am lucrat cu mult drag si care ne-a oferit satisfactii profesionale enorme, fiind premiat de Comisia Europeana la Bruxelles cu “Best Practice”. Si, cand spun satisfactii profesionale, cred ca spun prea putin: ne-a facut sa fim mandri ca suntem romani, pentru ca ADLIC este primul proiect romanesc de eGovernment care a fost recunoscut international si singurul proiect din Europa Centrala si de Est nominalizat pentru acest premiu. Am avut asadar bucuria de a crea un sistem transparent si eficient pentru repartizarea elevilor la liceu in functie de medii si optiuni, de a face acest lucru in mod gratuit, in beneficiul scolii romanesti, si de a obtine primul premiu international pe eGovernment pentru Romania. Multe alte proiecte desfasurate de noi au urmat acelasi model, adica au fost puse in mod gratuit la dispozitia Ministerului Educatiei si scolii romanesti. Este vorba despre:
- proiectul Titularizare (2003), desfasurat gratuit;
- Portalul web SEI http://portal.edu.ro implementat gratuit, incepand cu 2001 si continuand cu 2002, 2003 si 2004;
- Proiectul Evaluarea manualelor, implementat gratuit in cadrul SEI in 2002;
- Proiectele Euro200 si Bani de liceu, implementate gratuit in cadrul SEI in 2004.
De asemenea, incepand cu acest an, am inceput derularea programului Academia SIVECO, impreuna cu Academia de Studii Economice. Acesta este un program complementar de pregatire academica, destinat studentilor din anii terminali, care cuprinde o parte practica (la SIVECO), una teoretica (cursuri suplimentare) si una financiara (o bursa lunara in valoare de 100 de euro).
Care este feedback-ul pe care l-ati primit pentru toate aceste actiuni?
Primul si cel mai important feedback pentru noi este cel primit de la utilizatorii solutiilor noastre, de la cei care lucreaza efectiv cu ele. Ei ne dau cea mai clara imagine asupra performantelor produselor si ne fac sugestii in privinta imbunatatirilor pe care le doresc. Grija fata de clienti este pentru SIVECO Romania unul dintre stalpii politicii de calitate. Aceasta se manifesta printr-un contact permanent cu beneficiarii pentru obtinerea unui feed back constant si complet. Prin intermediul departamentului nostru de marketing, desfasuram anual un “Customer Satisfaction Survey”, iar rezultatele foarte bune reflectate de acest studiu ne indreptatesc sa consideram solutiile implementate un succes.
Care este strategia de viitor a SIVECO in privinta acestor acte de sprijinire a educatiei?
Nevoile educatiei romanesti sunt extrem de variate. SIVECO Romania este producator de software, de aceea ariile specifice in care isi poate aduce contributia la imbunatatirea sistemului de invatamant sunt cele legate de utilizarea instrumentelor IT la clasa, software educational, concursuri si cursuri de specialitate. Acestea sunt punctele centrale ale strategiei noastre privind sprijinirea educatiei. Desigur, nu excludem nici o alta forma de ajutorare. De-a lungul timpului, ne-am implicat in probleme legate de educatie si din alta perspectiva: acordarea de burse elevilor fara posibilitati materiale, sprijin financiar pentru refacerea sau consolidarea unor scoli sau spectacole artistice de caritate pentru copiii infestati cu virusul HIV.