Split TVA: Antreprenorii români vor contribui la profitul băncilor
"Ce ar trebui să fac eu ca antreprenor care sunt plătitor de TVA? Trebuie să deschid două conturi, unul pentru plată și unul pentru încasare. Pentru fiecare operațiune pe care o făceam să plătesc un furnizor și aveam o singură operațiune, acum trebuie să fac două operațiuni. Cu alte cuvinte, eu voi face dublul muncii pe care o făceam până acum. Dacă avem 50 de plăți de furnizor pe zi, vom avea 100 de operațiuni", a spus Chiriac, potrivit Agerpres.
Ea a mai arătat că antreprenorii care plătesc, astăzi, 50 de comisioane bancare, vor plăti 100.
"Asta înseamnă cheltuială în plus pentru antreprenori și un beneficiu pentru instituția bancară. Înțeleg că declarațiile pe care le-a făcut primul ministru precum că băncile nu au profit, au găsit o soluție de a face profit bancar, pe seama antreprenorilor. Cu alte cuvinte, găurile pe care băncile le-au declarat în anul fiscal vor fi îmbunătățite cu ajutorul antreprenorilor români", a mai arătat președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor.
Dar ce înseamnă mai exact split TV?
Potrivit proiectului, firmele şi instituţiile publice ar fi obligate să deschidă conturi distincte pentru încasarea și plata TVA, în lei și, după caz, în valută. Deținătorii nu vor putea retrage bani din aceste conturi, ci vor folosi fondurile exclusiv pentru transferul TVA.
Ideea este că plata TVA de către firme și instituții în alt cont decât contul de TVA al furnizorului / prestatorului ar urma să reprezinte contravenție și se sancționează cu „o amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA” virată în contul greșit. Cu aceeași amendă, 50% din sumă, ar urma să fie sancționată și „debitarea contului de TVA de către titular în alte condiții decât cele prevăzute de prezenta ordonanță în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017”.
În aceste condiţii, şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), formată din reprezentanți ai mai multor asociaţii ai investitorilor din ţara noastră, a tras câteva semnale de alarmă, în urma discuţiilor avute cu guvernanţii.
Potrivit specialiştilor CDR, măsura "va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate — trezorerie, instituții de credit și ANAF — și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate".
CDR susține lupta împotriva evaziunii fiscale, dar "în măsură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară".