Studiu: Primii născuți într-o familie au mai târziu salarii bune?
Mai precis, economiștii de la University of Edinburgh, Analysis Group și University of Sydney au examinat date colectate de Biroul SUA pentru Statistica Muncii și au descoperit că primii-născuți obțin “scoruri” mai bune decât frații și surorile lor la testele de inteligență.
Studiul, publicat în Journal of Human Resources, a “urmărit” 5.000 de copii până la vârsta de 14 ani, copiii fiind evaluați la fiecare doi ani. Desi studiul arată că părinții oferă tuturor copiilor același nivel de susținere emoțională, primii născuți primesc, de obicei, mai mult sprijin cu sarcinile care dezvoltă capacitățile de gândire.
Părinții își schimbă comportamentul
Cercetătorii au spus că descoperirile explică parțial așa numitul efect al ordinii după naștere – potrivit căruia copiii născuți mai devreme într-o familie au mai târziu în viață salarii mai bune și niveluri de educație mai ridicate. De asemenea, cercetatorii au adunat și date privind mediul în care au crescut, precum trecutul familiei și condițiile economice ale acesteia.
Studiul arată că părinții își schimbă comportamentul pe măsură ce au mai mulți copii, oferind mai puțină stimulare mentală și participând la mai puține activități precum citirea împreună cu ei, activitățile manuale și cântatul la instrumente muzicale. De asemenea, mamele au avut mai multe activități dăunatoare, precum fumatul, în timpul sarcinii cu următorii copii.