Suntem 7 miliarde de oameni, cu chipuri şi identitate
Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie.
În 11 iulie 1987, populaţia mondială ajunsese la 5 miliarde de locuitori, iar la 31 octombrie 2011 Fondul Natiunilor Unite pentru Populaţie, UNFPA, anunţa că pe Terra trăiau deja 7 miliarde de locuitori. Astăzi, s-au mai adăugat peste 100 de milioane de persoane. Populaţia planetei continuă să crescă, în medie, cu 2,6 oameni pe secundă, după cum notează și The Economic Times (https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/world-population-day-from-delhi-to-vatican-around-the-world-in-numbers/leading-the-race/slideshow/64942586.cms).
Potrivit specialiștilor, o populaţie de 7 miliarde are profunde implicaţii asupra dezvoltării durabile, a urbanizării, a accesului la serviciile publice de sănătate şi de angajare a tinerilor. Creşterea populaţiei mondiale este o problemă globală, pentru rezolvarea căreia se propun strategii integrate, în special privind asigurarea resurselor naturale, în condiţiile epuizării celor neregenerabile, a cerinţelor tot mai sofisticate de consum care aduc prejudicii mediului şi adâncirii sărăciei în tot mai multe zone ale lumii.
În ţările sărace sau în cele emergente, aproximativ jumătate din populaţie are mai puţin de 25 de ani, iar problemele stringente sunt legate de educaţie şi locuri de muncă. În ţările dezvoltate, populaţia de peste 60 de ani se va dubla pâna în 2050, iar problemele privesc protecţia socială, serviciile de sănătate sau asigurarea forţei de muncă.
Conform estimărilor UNFPA, în 2025 pe planetă vor trăi 8 miliarde de persoane, în jurul anului 2050 vor fi 9 miliarde de persoane, iar în 2100 pe Terra vor locui aproape 11 miliarde de oameni.