Tabăra viitorilor meseriaşi
În cele patru săptămâni ale taberei, tinerii au făcut practică, dar au primit și informații teoretice pentru ca, după terminarea școlii, să le fie mai ușor să-și găsească un loc de muncă. În prima săptămână, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, președintele Federației Române de Drift, în atelierul său auto. Au dezmembrat o mașină, apoi au reconstruit-o pas cu pas. Ei au primit și o vizită surpriză din partea fostului pilot Titi Aur, care le-a vorbit despre cum un mecanic priceput poate contribui la performanțele unui pilot de raliu.
În paralel, elevii care se pregătesc pentru o carieră în domeniul petrolier au vizitat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice de la Câmpina şi au făcut experimente alături de mentorul Dumitru Gherghiceanu, manager OMV Petrom. Viitorii bucătari au învățat de la Chef Cezar Munteanu cum să prepare mâncăruri sofisticate, dar și care sunt regulile într-o bucătărie adevărată. La final, și-au arătat măiestria într-un concurs culinar jurizat chiar de Chef Cezar. „Fiecare dintre ei pleacă de aici cu informații și o experiență care îi vor ajuta în viitor. Am identificat deja câțiva dintre elevi, cărora intenționez să le predau mai departe, după încheierea studiilor”, spune Cezar Munteanu.
Viitorii specialiști în frizerie, coafura și hairstyling, coordonați de Cristi Pascu, și-au dovedit talentul în cadrul unui eveniment organizat în curtea castelului Bran: cei mai buni 10 viitori meseriași au coafat zeci de turiști și localnici veniți să viziteze castelul. În urma acestei experiențe, una dintre eleve a câştigat un stagiu de practică în salonul din Bucureşti al lui Cristi Pascu.
Liceenii croitori au fost îndrumați de designerul vestimentar Mirela Diaconu. Ei au organizat prima prezentare de modă din viața lor, după ce au conceput, desenat, tăiat șabloanele și au croit și cusut rochii, tricouri și fuste. „Plec din Tabăra Meseriașilor cu lucruri pe care nu le știam – despre meseria mea și despre mine. Am învățat noțiuni de design vestimentar, am învățat despre istoria modei și am aflat ce înseamnă să faci o colecție de modă – de la idee, la desen, la croirea hainelor”, povestește Cristian Toader, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Ploiești.
Pe lângă atelierele practice, elevii au participat și la ateliere teoretice unde au învățat despre lucrul în echipă, comunicarea eficientă, menținerea relației cu clienții, dar și despre modalitatea corectă de a realiza un CV sau despre cum să se prezinte la un interviu de angajare. Elevii care s-au dovedit cei mai pricepuți vor primi și burse lunare de câte 500 de lei pentru a-și putea continua studiile.