Tăieri în politica de coeziune, care vizează regiunile cele mai sărace
”Este un buget ambiţios, dar echilibrat, pentru toţi”, a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, potrivit AFP. "Acesta nu este un masacru”, a adăugat el, referindu-se la tăierile propuse şi subliniind necesitatea creşterii finanţărilor în domenii ca apărarea, cercetarea sau protecţia frontierelor externe.
Tăieri în politica de coeziune, care vizează regiunile cele mai sărace, preconizează un conflict cu ţările din Europa de Est, între care unele, ca Polonia, se simt vizate de blocarea ajutoarelor către ţări care încalcă statul de drept – o măsură propusă pentru prima oară de Bruxelles. (https://www.afp.com/en/news/826/eu-big-guns-take-aim-post-brexit-budget-plan-doc-14h2055)
Danemarca, Olanda şi Austria au refuzat să bage mâna mai adânc în buzunar pentru a compensa divorţul cu Regatul Unit, care va lăsa o gaură anuală de ”15 miliarde” în bugetul UE, potrivit preşedintelui CE Jean-Claude Juncker.
În mijlocul acestor prime semnale negative, Guvernul german s-a distins salutând ”un prim pas important” ca răspuns provocărilor UE şi declarându-se pregătit ”să-şi asume responsabilităţi mai mari” în vederea consolidării Uniunii.
Negocieri tensionate se profilează de-acum în jurul ”Cadrului financiar plurianual” (CFP) aferent perioadei 2021-2027, care este necesar să fie adoptat în unanimitate de către statele membre şi negociat cu Parlamentul European (PE).