Teambuilding – paliativ universal al problemelor organizationale?
Ca sa putem face acesti pasi impreuna, fiecare dintre noi invata sa colaboreze, sa relationeze, sa dezvolte o anumita atitudine si sa inteleaga ca diferenta dintre indivizi aduce valoare echipei si ca ea este benefica atingerii rezultatelor.
Lucrand in training de 5 ani, am constatat ca in ultima vreme se vehiculeaza termenul de teambuilding din ce in ce mai des. Companii mici sau mari isi scot angajatii la un teambuilding, fie ca e vorba de un picnic unde se mai organizeaza si ceva jocuri, fie ca este vorba de o intalnire in care fiecare joc este luat in serios, disecat, si tras invatamintele de care sa se foloseasca odata intorsi in viata de afaceri.
Teambuildingul, organizat corect, poate sa imbunatateasca moralul angajatilor, sa-i ajute sa isi identifice locul si rolul in organizatie, sa castige incredere in propriile forte si in colegi, sa usureze comunicarea intre departamente. Dar nu poate fi folosit ca un paliativ la alte probleme cum ar fi un management defectuos, demotivarea angajatilor datorata lipsei unor obiective clare si a libertatii de opinie sau a unei atitudini dispretuitoare a managementului. Datoria unei companii furnizoare de training este sa recunoasca realele motive ale organizarii unui eveniment si sa exprime cu onestitate limitele in care un teambuilding are succes. Pentru ca are.
Noi, la AxA Consulting, construim programe de teambuilding cu pasiune si bucurie. Le construim impreuna cu compania client dupa ce identificam atent nevoile departamentului, organizatiei, participantilor, cat si rezultatele asteptate. Pentru ca avem increderea ca dau rezultate. Desi am intalnit in experienta noastra si participanti care, nehotarati si suspiciosi, abia au intrat intr-un joc, am avut marea satisfactie sa gasim tocmai la acestia recunoasterea ca ludicul este o forma de invatare. Noi credem in ludic si credem ca daca am putea pastra curiozitatea copilului, am privi realitatea cu alti ochi, creand o realitate care ne-ar face mai fericiti.
Credem in umor. In “Micul Print” al lui Saint Exupery gasim povestea intalnirii sale cu un om de afaceri care “era serios”, om de afaceri serios care ar fi trebuit sa ramana indelung pe ganduri la intrebarile micului print. Daca am avea intelepciunea sa ne luam mai putin in serios, ne-am imbogati cu noi perspective asupra eului nostru. Glumind, acceptam mai usor critica si ne este mai usor sa ne vedem defectele. Glumind ne deschidem inima in fata celuilalt si atunci mintea noastra va fi, la randul ei, mai deschisa.
Credem in oameni. Credem ca aportul fiecaruia este important, ca fiecare dintre noi detine o particica din marele adevar si ca doar impartasindu-ne parerea unul altuia, ne putem dezvolta. Credem ca este important sa si gresim impreuna, pentru ca si aceasta este o forma de a invata. Gresesc cei care cer mult de la ei insisi. Dar in acesti oameni credem noi, la AxA Consulting.
Facem programe de teambuilding sub forma de spectacole grandioase in care fiecare participant sa afle ca intr-o echipa contributia fiecarui individ e importanta, facem acest gen de programe sub forma unui set de obstacole, fiecare obstacol tratand o tema importanta a muncii in echipa precum – competitie versus colaborare, comunicare, grija fata de ceilalti, incredere si spirit de echipa, facem emisiuni televizate si orice alte lucruri care descopera creativitatea fiecarui participant. Iar jocurile de teambuilding le “asortam” cu discutii in grup asupra unor teme diverse, interesante pentru participanti precum managementul conflictelor, inteligenta emotionala, comunicare sau NLP in cunoasterea interlocutorului.
La AxA Consulting, nu ne putem lauda ca am “inventat” teambuildingul ci, de fiecare data il “recreem”, muncind cot la cot impreuna cu clientii nostrii, asa cum facem cu Orange, Ductil, Policolor, Quadra, si altii. Si asta ne asigura succesul.