Tinerii dezbat probleme de educație financiară
Două echipe de elevi din Cluj reprezentând Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, coordonați de Prof. Hajnal Palfi și Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, coordonați de Prof. Lucia Gogea, s-au întrecut în argumente pro și contra pe tema „Tinerețea stimulează inițiativa în afaceri”. Dezbaterea a avut loc în limba engleză și a fost moderată de Prof. Valeria Gîdiu, Președinte CREDE.
„Sunt foarte impresionat de calitatea argumentelor aduse în discuție și de maturitatea elevilor participanți. Noi, la RBS, avem un angajament pe termen lung față de educația financiară. Am sprijinit predarea ei în școli din Marea Britanie și Irlanda de aproape 20 de ani și toamna trecută am început cel de-al cincilea an în România. Programul se implementează direct de profesori, dar atât colegii mei cât și eu personal, ne implicăm și ca voluntari, pe lângă sprijinul financiar propriu-zis al programului”, a declarat Henk Paardekooper, CEO-ul RBS România, prezent la dezbaterea de la Cluj.
La București tema propusă membrilor clubului de debate al Colegiului Național Mihai Viteazul, Coordonați de Prof. Liliana Zaschievici, a fost „Circulația valutelor virtuale de tip bitcoin ar trebui interzisă”. Subiectul dezbătut a incitat foarte mult participanții, care au folosit toate mijloacele de interpelare, intervenție și argumentație pentru a înclina balanța în favoarea opiniilor exprimate de echipa din care făceau parte. La fel ca la Cluj, publicul, alcătuit din elevi și profesori, a fost cel care a hotărât prin vot echipa câștigătoare.
„Ne bucură foarte mult interesul elevilor pentru aceste evenimente, dezbaterea fiind un gen de activitate foarte apreciată, atât de cei care practică debate în cadrul cluburilor organizate în licee, cât și de cei care participă în calitate de public. Subiectele propuse, din sfera educației financiare, sunt menite să faciliteze procesul de învățare. Credem că educația financiară la această vârstă poate ajuta tinerii să își înțeleagă mai ușor oportunitățile de dezvoltare personală, să își dezvolte spiritul antreprenorial și să devină adulți responsabili”, a declarat Adriana Boștină, Director Executiv CREDE.