Tinerilor le este recomandat sa cunoasca cel putin doua limbi straine
Politica Uniunii Europene incurajeaza toti cetatenii Comunitatii Europene, indiferent de varsta, sa invete si sa vorbeasca fluent, pe langa limba materna, alte doua limbi europene. Aceasta politica lingvistica are menirea de a dezvolta relatii economice si interumane intre cetatenii din Uniunea Europeana si este in concordanta cu ideologia Uniunii Europene: „Unitate in diversitate”.
In prezent, Uniunea Europeana are 24 de limbi oficiale: engleza, franceza, bulgara, romana, germana, ceha, daneza, estona, finlandeza, greaca, italiana, irlandeza, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, polona, portugheza, slovaca, slovena, croata, spaniola si suedeza. Germana este limba cea mai larg raspandita, cu aproximativ 90 de milioane de vorbitori, fiind urmata de engleza, franceza si italiana.
„Tinerii din ziua de azi beneficiaza de o deschidere foarte mare si calatoresc mult mai mult fata de tinerii din generatiile trecute. Dezvoltarea Spatiului Economic Comun nu poate fi fezabil in absenta parghiilor de comunicare dintre membrii acelui spatiu, iar primul pas pentru o Europa cu adevarat unita este invatarea si altor limbi de circulatie europeana. Sfatul nostru pentru tinerii se azi este sa puna foarte mare accent pe invatarea a cel putin doua limbi straine, iar sistemul educational din Romania trebuie sa tina cont de aceste nevoi inerente” declara dr. Tanase Tasente, vicepresedintele si directorul de comunicare al Asociatiei Tinerilor pentru Romania.