Top 10 cele mai costisitoare oraşe din lume pentru expaţi
Studiul Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume și este creat pentru a ajuta companiile multinaționale și guvernele să determine nivelul de remunerație pentru angajații expatriați. Orașul New York este folosit drept referință, astfel toate celelalte orașe sunt comparate cu acesta. Mișcările valutare sunt măsurate față de dolarul american.
Studiul acoperă 211 orașe de pe cinci continente și măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.
“Clasificarea în cele mai multe regiuni a fost afectată de evenimentele recente petrecute în lume, inclusiv de răsturnările economice și politice din diferite state, care au determinat fluctuațiile valutelor, costurile inflației pentru bunuri și servicii și volatilitatea prețurilor chiriilor. În timp ce Luanda și N’Djamena sunt orașe relativ ieftine, acestea sunt chiar costisitoare pentru expați din cauza bunurilor de import foarte scumpe, iar casele care îndeplinesc cerinţele acestora de siguranţă şi confort sunt foarte greu de găsit şi, drept consecinţă, costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orașe din Africa sunt poziționate sus în studiul nostru” , declară Ed Hannibal, partner Mercer.
Alte orașe pozitionate în top 10 sunt Berna, Elveţia, Moscova, Rusia, și Shanghai, China. Karachi, Pakistan, aflat pe pozitia 211, este cel mai ieftin oraș din lume pentru expați.
Ed Hannibal adaugă: “În timp ce multinaționalele continuă să recunoască importanța de a avea o forță de muncă globală, acestea trebuie să monitorizeze și să pună în balanță costurile programelor pentru expati. Astfel, angajatorii trebuie să evalueze impactul fluctuațiilor valutelor, al inflației și al instabilității politice atunci când își transfera angajații în străinătate, totul pentru a se asigura că își păstrează angajații cei mai buni, oferindu-le pachete de remunerație competitive.”
Fluctuațiile valutei și impactul inflației asupra bunurilor și serviciilor au influențat costurile programelor pentru expați, dar si clasamentul orașelor.
Nathalie Constantin-Métral, Președinte al Mercer privind responsabilitatea compilării studiului și a clasificării, completează: “În mod interesant câteva orașe au urcat în listă anul acesta datorită creșterii mari ale costurilor cu locuința și a cererii, cuplată cu schimbările puternice ale valutei locale. Dhaka și Nairobi (amândouă pe locul 117) și Dubai (67) au urcat anul acesta 37, 30 și respectiv 23 de locuri.
Bucureşti – s-au scumpit costurile de întreţinere
În top 10 cele mai costisitoare orașe se află și 4 orașe europene. Zurich (locul 5) este cel mai scump oraș european din listă, urmat de Geneva (locul 6) și Berna (locul 8). Elveția rămâne astfel una dintre cele mai scumpe țări pentru expați, ca urmare a aprecierii francului elvețian față de dolarul american. Moscova (locul 9) și St. Petersburg (locul 35) au pierdut 7 și, respectiv, 12 poziții din cauza deprecierii dramatice a rublei față de dolarul american.
Bucureștiul cunoaște o scumpire a costurilor de întreținere, urcând de pe poziția 169 din 2013 pe 159 în 2014. Și Sofia și Belgradul prezintă o creștere a costurilor de trai, urcând de la 181 la 172 și, respectiv, de la 192 la 184, însă rămân în continuare mai ieftine decât Bucureștiul. Varșovia se alătură acestei tendințe și ajunge pe locul 142 în 2013 comparativ cu 150 în 2012. Evoluția costurilor de trai din fiecare oraș este direct influențată de economia țărilor respective. Astfel, în Praga și în Budapesta, se observă o ieftinire a costului de viață, rezultat determinat de situația economică din cele două țări. Praga ajunge de la 73 la 92 în 2013, iar Budapesta de la 130 la 135.
Constantin-Métral a explicat “ În ciuda creșterilor moderate ale prețurilor în cele mai multe orașe din Europa, schimburile valutare europene, în majoritatea cazurilor, au cunoscut o ușoară apreciere față de dolarul american, fapt ce a împins o mare parte din orașele din vestul Europei mai sus în clasament. Au existat și creșteri ale chiriilor datorită cererii, ceea ce a determinat, de asemenea, o creștere în clasificarea unora dintre orașele europene, precum Copenhaga, Amsterdam și Frankfurt.”
Tel Aviv (locul 18) continuă să fie cel mai costisitor oraș din Orientul Mijlociu pentru expați, urmat de Beirut (locul 63), Dubai (locul 67) și Abu Dhabi (locul 68). Jeddah, din Arabia Saudită (locul 175) continuă să fie cel mai puțin costisitor oraș din regiune. “Câteva orașe din Orientul Mijlociu au trecut printr-o creștere în clasament deoarece au fost ridicate de declinul altor localități, dar și datorită creșterii costurilor cu locuința, așa cum s-a întâmplat cu Abu Dhabi și Dubai,” a adăugat Constantin-Métral.
În America de sud, São Paolo (locul 49) s-a clasat ca unul dintre cele mai puțin costisitoare orașe, urmat de Rio de Janeiro (locul 65). Cu toate acestea, amândouă orașele au pierdut 30 și respectiv 36 de locuri, ca rezultat al slăbirii realului brazilian față de dolarul american (în ciuda creșterilor prețurilor la închirieri). De asemenea, Buenos Aires a scăzut semnficativ anul acesta și se află pe poziția 86 datorită devalorizării monedei sale, în ciuda creșterii puternice a prețului pentru bunuri și servicii.